Op deze manier gaat dit nog een héél lang topic worden.
Er is namelijk zoiets al eb- en vloedstroom en die zijn tegengesteld aan elkaar.
Dat mag gelden op de Westerschelde en zo, maar op een Aarde zonde continenten gaat er niks heen en weer, daar zijn er gewoon twee vloedbergen die de wereld rondgaan. In het echt gebeurt dit maar op één plaats, en dat is rondom Antarctica (waar immers niks in de weg ligt) . Die vloedbergen veroorzaken vervolgens een vloedgolf noordwaarts de oceanen in. De vloed die we hier in Nederland meemaken is daarom ruim twee dagen oud. Die in de weg liggende continenten maken het hele getijverhaal zéér gecompliceerd en sterk afhankelijk van de lokale situatie. Het getij in de Noordzee bijvoorbeeld kun je je voorstellen als water dat wordt rondgezwierd in een soepbord. In het midden van dat soepbord zijn er plaatsen met nauwelijks getijverschillen (amfidromieën).
Als we die praktische ellende nou eens even kunnen vergeten en ons even op een theoretische situatie kunnen storten met een bolvormige aarde voorzien van een waterschil van enkele kilometers dikte.
Overdreven getekend, bezien vanuit een positie in het verlengde van de aardas, en daarbij de aarde en maan voor het gemak over het evenaarvlak doorgesneden (en de maan netjes in dat evenaarvlak verondersteld)
- getijden_1 286 keer bekeken
Let op: de maan draait dus in dezelfde richting rond de aarde als dat de aarde rond haar as roteert. Alleen de maan doet 29 dagen over zo'n rondje, een punt op aarde maar één dag. Dat zorgt ervoor dat een ideaal tij (daarover hebben we het hier) een periode van bijna 25 uur heeft. Vandaar dat het in mijn tekening lijkt of de vloedberg vóór de maan uitloopt. Maar voor iemand die op aarde staat draait de maan dus schijnbaar de andere kant op, vandaar dat we stellen dat de vloedbergen op de maan
NA-ijlen. (want dát is wat we hier op aarde lijken waar te nemen)
We zouden dit beter nóg verder versimpelen door te stellen dat de maan stilhangt en de aarde in 25 uur om haar as roteert. Dat is maar een kwestie van een Galileïsche transformatie, je gezichtspunt daar ergens in de ruimte boven de noordpool langzaam met de maan mee laten draaien. Dan is het net of de maan stilhangt boven de aarde. Dat is nog iets eenvoudiger en maakt voor die vloedberg(en) geen wezenlijk verschil.
Iedereen nog mee?