Ah zo.
Aarde en maan trekken aan elkaar met zwaartekracht.
Die kracht die werkt effectief van middelpunt naar middelpunt.
Maar die kracht kan niet zomaar de maan versnellen, daarvoor zou ze wel de goede richting moeten hebben.
Want een kracht kan drie dingen doen met een voorwerp:
-de snelheid van dat voorwerp
veranderen
-de bewegingsrichting van dat voorwerp
veranderen
-of de vorm van dat voorwerp
veranderen.
Als er geen kracht op een voorwerp werkt, dan wil dat voorwerp gewoon in een rechte lijn doorgaan met de snelheid die het had. Dan
verandert er niks. Dat wist je al, dat is wat je volgens mij bedoelde met:
als je iets een duwtje geeft in het heelal zal die altijd zo hard gaan.
Wil je dat dat harder gaat, dan zul je moeten duwen (of trekken) in de richting waarin het beweegt. Wil je dat het langzamer gaat, dan zul je moeten trekken tegen die bewegingsrichting in.....
Kijken we nou eens naar maan en aarde.
- maanaarde 633 keer bekeken
Laten we nou maar eens stellen, die maan heeft ooit eens een douw gehad en is daardoor rond de aarde gaan draaien. "Als je iets een duwtje geeft in het heelal zal die altijd zo hard gaan", ja, zo ongeveer wel, want er is zo weinig om het af te remmen.
De aarde trekt wel aan die maan (en andersom ook, maar dat doet er even niet toe). Maar zie je dat die kracht loodrecht op die snelheid staat? Zo kan die wél de richting van de maan veranderen, en dat doet ie ook, permanent, steeds als de maan rechtdoor wil trekt de aarde hem weer een eindje opzij, rechtdoor, opzij, rechtdoor, opzij, en zo wordt dat uiteindelijk een rondje. (pas op he, dat gaat niet schoksgewijs, dat gaat in zulke kleine en gelijktijdige stapjes dat dat een vloeiende beweging wordt)
Maar ja, zolang er geen kracht werkt
in de richting waarin die maan beweegt, zal de snelheid van de maan niet veranderen, en zal die maan steeds even snel rondjes draaien. Is dat zover duidelijk?