Voor veel wet- en regelgeving wordt verwezen naar NEN ####. Een voorbeeld: in de Arbobeleidsregels wordt verwezen naar o.a. NEN-EN-IEC 60079-10 (nl), NPR 7910-1 en -2 en NEN-EN-IEC 60079-17 (nl). Aangezien aan de Arbobeleidsregels voldaan moet worden en deze verwijzen naar de genoemde normen dienen deze normen beschouwd te worden als indirecte regelgeving. Echter kun je alleen tegen betaling deze indirecte regelgeving verkrijgen. Even snel opzoeken of je ontwerp aan de regels voldoet kan dus alleen maar tegen betaling. Een norm downloaden of bestellen kost enkele tientallen euro's (degenen die ik ken liggen rond de 60 a 70 euro).
Ik vraag mij nu af of dit niet strijdig is met de grondwet. Deze stelt bij mijn weten immers dat iedereen wordt geacht de wetten en regels te kennen en anderszijds dat de overheid verplicht is de wetten en regels openbaar (voor iedereen beschikbaar) te maken. De overheid stelt dat deze normen geen deel uitmaken van de wet, maar dat het richtlijnen zijn. Er kan ook aan de wet voldaan worden door gelijkwaardige maatregelen. Ik vraag me alleen af hoe je kunt bewijzen dat iets gelijkwaardig is als je de norm er niet bij hebt. Daarnaast kost dat bewijzen nog eens extra geld ook.
Ik ben er daarom voorstander van dat alle NEN-normen waarnaar direct of indirect vanuit wet- en regelgeving verwezen wordt openbaar gemaakt moeten worden. De kosten kunnen vervolgens gecompenseerd worden dmv leges. Netto zullen de kosten lager worden doordat de NEN minder administratieve lasten zal hebben, niet elke norm uniek is (door vermelding van de persoon aan wie de norm is verstrekt), etc.
Ik vraag me af hoe dit nu juridisch in elkaar steekt? Ik ben vrij aardig op de hoogte van het NEderlands recht, maar dit weet ik niet precies.