Ja, de hemelequator. Deze wordt gebruikt voor het vaststellen van lokaties aan de hemel (rechte klimming en declinatie. Zie ook het lentepunt.
Dat heeft volgens mij niks met de melkweg te maken. Jij hebt het op de ecliptica, het denkbeeldige vlak waarin de planeten van ons zonnestelsel zich rond de zon bewegen. Het lentepunt is dan het snijpunt dáárvan met het aardse equatorvlak.
De melkweg is een min of meer bolvormig sterrenstelsel waarin het overgrote merendeel van de sterren zich bevindt in een schijf rond een centrum, en een klein deel, de zogenaamde halo-sterren, die in een min of meer ellipsoïde baan rond dat centrum draaien. Hun baanvlak snijdt die schijf onder alle mogelijke hoeken.
duidelijkere plaatjes dan deze kan ik zo gauw niet vinden:
In dit laatste plaatje kloppen volgens mij de richtingpijltjes niet. Bij mijn weten duiken álle halosterren vroeg of laat een keer door het schijfvlak. Hier is het net of de sterren in de "outer halo" een rondje draaien rond de denkbeeldige as van de melkweg.
Of je dat schijfvlak de equator van de melkweg moet noemen? Ik heb het wél eens de galactische ecliptica weten noemen. Ik denk dat het woord equator betrekking heeft op één hemellichaam.