ad1956 schreef:Dat een IQ-test succes voorspelt, trek ik niet voor 100% in twijffel. Dat is zelfs aannemelijk te noemen. Hoewel IQ-testen vaak worden aangewend, om succes voor een toekomstige studie of job te voorspellen, is de mate van scoren, nog steeds geenszins de definitie van intelligentie, ook al beinvloeden de twee parameters elkaar.
...
Met verwijzing naar de bruikbaarheid van IQ-testen in ondermeer het bedrijfsleven, zou ik dan graag de vraag willen stellen, of iemands inlevingsvermogen dan soms als een onbelangrijke factor moet worden gezien? Ik denk hierbij dan aan iemand die bijvoorbeeld een leidinggevende funktie gaat vervullen. De accuratie van de IQ-testen lijken mij overigens ook onvoldoende aangetoond.
Het is natuurlijk achteraf te controleren of iemand met een hoge uitslag inderdaad goed heeft gescoord. Maar geldt datzelfde voor iemand die slecht heeft gescoord en dus nooit kan/mag bewijzen dat de testuitslag verkeerd was?
Dit maakt voor mij de betrouwbaarheid van de IQ-test beduidend minder.
IQ voorspelt iemands intelligentiecoëfficiënt. Dit betekent vooral
'abstract redeneren': de
analytische intelligentie. Dit is de intelligentie die vooral nodig is om op school goed te presteren.
Intelligentie bestaat echter uit veel verschillende factoren, naast die analytische intelligentie. Zo onderscheidt men bv. ook praktische intelligentie en sociaal-emotionele intelligentie (bv. empathie ed.).
Praktische intelligentie gaat eerder over hoe je
alledaagse problemen oplost. Sternberg formuleerde dit ook als kritiek op de gewone IQ-testen (analytische intelligentie). Ze besteden teveel aandacht aan 'wiskundige' problemen problemen, zoals we die kennen van op school, maar te weinig aandacht aan de problemen van alledag.
Praktische intelligentie zou bovendien meer bepalend zijn voor succes dan analytische intelligentie.
Er bestaan ook manieren om praktische intelligentie te meten. Het best gekend is het
assessment center of de
in-basket test. Daar worden potentiële kandidaten in een
gesimuleerde werkomgeving gezet en zo kan je nagaan hoe ze onder stress presteren. De correlatiefactor van zo'n test is echter ook niet zo hoog: +0,37.
+ betekent dat de test méér praktische intelligentie voorspelt (max. +1,00)
0,00 betekent dat zo'n testresultaat geen verband heeft met praktische intelligentie
- betekent dat zo'n testresultaat net bewijst dat je over minder praktische intelligentie beschikt (hoe meer negatief. hoe minder praktische intelligentie)
Sociaal-emotionele intelligentie kan ook gemeten worden, maar die testen hebben een lage validiteit. Ze meten vaak iets anders dan wat ze beweren te meten.
Zoals ik al aangaf in een vorig berichtje, heeft de IQ-test (
analytische intelligentie) daarentegen wél een hoge betrouwbaarheid. Maar ze meet, zoals Ypsilon terecht aanhaalt, het IQ en niet die andere zaken die je aanhaalt. Men noemt die test immers een IQ-test en niet een empathie+IQ+stress+... test. Om die zaken te meten bestaan er andere tests.
Je kan nu misschien denken dat al die testen weinig te bieden hebben voor bv. een sollicitatie. Toch blijkt dat je, bij een goede keuze van
meerdere testen, tot een correlatie kan komen van meer dan + 0,60, wat toch wel behoorlijk is.
Om een idee te hebben over wat dit getal betekent: een afwijking op een EKG (elektrocardiogram van het hart) heeft een correlatie van 0,59 met de kans op hart- en vaatziekten. En, wees gerust, onder medici wordt een EKG wel degelijk als een goede test gezien voor het voorspellen van hart- en vaatziekten.
Vandaar: een IQ-test, aangevuld met een aantal andere goed gekozen testen (afhankelijk van welke 'vaardigheden' belangrijk zijn voor de job bv. een in-basket test en een EQ-test) kan dus wel een behoorlijk goede voorspelling bieden over hoe tevreden de baas zal zijn over de werknemer, als die wordt aangenomen.
Perfecte testen bestaan niet, net zoals je geen perfecte voorspellingen kan maken. Maar ze bieden zeker een meerwaarde!
De voorbeelden die ik aanhaalde, zijn nu vooral van toepassing voor kandidatenselectie in een sollicitatie. Omdat een IQ-test daarvoor vaak wordt gebruikt.
Maar, nogmaals, met een IQ kan je niet voorspellen of iemand succes zal hebben in z'n leven, daarvoor is een IQ-test ook niet gemaakt.
Trouwens, hoe leuk zou het niet zijn om zo'n test te hebben... toch voor diegenen die goed presteren.
Maar maak je geen illusies, zo'n test die alles (levensgeluk + overleven in een oorlog + inlevingsvermogen + intelligentie + goede arbeider + ...) in één keer test (een beetje waar jij op aanstuurt met jouw bericht) komt er nooit! Dat lijkt me nogal evident...
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-