SSun78
Artikelen: 0
Berichten: 4
Lid geworden op: za 16 aug 2008, 20:10

Studie wo psychologie

Hallo,

Ik wil graag jullie advies over de opleiding Psychologie. Ik ben nu 31, ontvang niet meer studiefinanciering en wil graag beginnen met de opleiding. Ik wil voldoende inkomsten hebben om te leven tijdens mijn studie.

Deze studiekeuze is vanwege mijn ideaal. Ik wil graag kinderen helpen. Dus zie ik me meer ontwikkelen in Ontwikkelingspsychologie.

Wanneer ik deze studie heb afgerond, ben ik 36 of 38 jaar. Ik hoop meteen met werk te beginnen zonder verdere studie (zoals GZ).

Afhankelijk van jullie feedback, kies ik voor Erasmus Universiteit Rotterdam of Universiteit Leiden.

Ik weet niet wat de studiewerkdruk is. Is het beter om:

1. Deeltijd studie met voltijd baan?

2. Voltijd studie met deeltijd baan?

3. (Als zelfs mogelijk) Voltijd studie met voltijd baan?

Verdere vragen

1. Hoe is de werkgelegenheid voor deze opleiding en specialisatie?

2. Wat zijn mijn mogelijkheden met een Master Diploma?

Mijn achtergrond is commercieel: Bachelor diploma International Business Management Studies en een aantal jaren werkervaring.

Alvast bedankt.

ferry
Artikelen: 0
Berichten: 954
Lid geworden op: zo 05 nov 2006, 17:45

Re: Studie wo psychologie

Beste SSun78,

Optie 3 lijkt me erg lastig, zo niet onmogelijk. Over de mogelijkheden van studeren in deeltijd zou ik me goed voor laten lichten door de opleidingen. Ik zou daarover een afspraak maken met de studieadviseurs van Rotterdam/Leiden.

Succes
Gebruikersavatar
Snow white
Artikelen: 0
Berichten: 182
Lid geworden op: zo 10 aug 2008, 21:28

Re: Studie wo psychologie

Ik moedig wetenschappelijk onderwijs ten alle tijden aan. Wel wil ik je wijzen op andere mogelijkheden die je hebt. Als ontwikkelingspsycholoog wordt van je verwacht dat je op een bepaalde manier naar kinderen kijkt. Het loont de moeite je ook daar in te verdiepen. Ik doel tevens op de mogelijkheid van hbo toegepaste psychologie, waar ontwikkelingspsychologie bij sommige instellingen een afstudeerrichting is.

Als hbo'er ga je meer en eerder op stage. Wanneer je een betaalde stage kan vinden, betekent dat dat je al iets aan inkomsten hebt tijdens je studie. Bovendien sta je als hbo'er waarschijnlijk dichter bij de praktijk.

Dus zoals Ferry al zei: laat je goed inlichten door universiteiten. Zij hebben studieadviseurs en dergelijke. Verder kan je zelf al veel uitvogelen door brochures te vergelijken en voor jezelf duidelijk te maken wat je precies wil doen.
I'm anemic when I'm happy. I loose my way everyday. My memories of time are empty - ML
Gebruikersavatar
Dido
Artikelen: 0
Berichten: 1.820
Lid geworden op: ma 04 aug 2008, 23:50

Re: Studie wo psychologie

Een andere optie is de 'Open Universiteit'. Dan kan je jouw eigen tempo volgen in het studeren én jouw job blijven uitoefenen zoals dit voor jou het beste uitkomt.

Een nadeel is natuurlijk dat je dan veel langer bezig bent met de studie (vaak het dubbele van de tijd), al hangt dit natuurlijk af van het studietempo.

Of dit systeem van 'Open Universiteit' ook duurder is dan een reguliere universiteit weet ik niet, aangezien ik niet echt bekend ben met het Nederlandse systeem van financiering.
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-
Gebruikersavatar
Snow white
Artikelen: 0
Berichten: 182
Lid geworden op: zo 10 aug 2008, 21:28

Re: Studie wo psychologie

Volgens mij maakt het voor SSun78 niet meer uit of de opleiding regulier of particulier is. Het recht op studiefinanciering is toch al verlopen.

Open Universiteit is een goede mogelijkheid. Je geeft aan dat twee andere uni's je voorkeur genieten, maar verdieping kan geen kwaad toch?

Verder: ik wilde nog vermelden dat ontwikkelingspsychologie steeds minder over kinderen alleen gaat. De hele levensloop wordt als relevant gezien tegenwoordig, het heet dan ook vaak 'levenslooppsychologie'. Je kan dus rekenen op een dosis gerontologie, hoewel de kindertijd nog steeds een omvangrijke periode is en als zodanig wordt weergegeven in je studie. Onthoud dus dat je sowieso eerst algemene psychologie studeert, en zelfs in je afstudeerrichting nog met onderwerpen te maken krijgt die niet over de kindertijd gaan.

Ik zou het overigens leuk vinden om te horen wat je uiteindelijke keuze word :D
I'm anemic when I'm happy. I loose my way everyday. My memories of time are empty - ML
SSun78
Artikelen: 0
Berichten: 4
Lid geworden op: za 16 aug 2008, 20:10

Re: Studie wo psychologie

Hallo iedereen,

Bedankt dat jullie moeite om te reageren. Leuk vooral dat jij, Snow white interesse toont.

Ik heb nu 2 keuzes:

1.

Deeltijd studeren bij Universiteit Leiden. (Dit betekent wel deeltijd of voltijd werken)

2. Voltijd studeren bij Erasmus Rotterdam (Alleen partime baan)

Ik weet niet hoe het zal combineren. Vorige week, had ik een email gestuurd met vragen naar Erasmus Psychologie Studieadviseurs. Ik wacht nog op hun antwoord. Ze hebben nog last van “vakantiemoeheid” ;>

Even reageren op OU en HBO Psychologie:

1. OU – Alleen afstudeerrichting Klinisch & Arbeid/Organisatie Psychologie beschikbaar. Dus niet van toepassing

2. HBO –

a. Met een HBO Bachelor Psycholoog, heb je minder mogelijkheden/ bevoegheden dan WO Master Psychologie. Terwijl de beide opleiding wel even lang duren

b. En als je verder wil.. dan moet je misschien Premaster doen.. duurt nog langer

c. Deze opleiding is vrij nieuw voor werkgevers. Dezen zijn afwachtened en willen eerst dat HBO Psychologie eerst zich bewijzen.

Ik heb wel een lastig keuze te maken. Ik vind leuk om mensen te helpen door analyseren.. Vragen over hun interne beweegredenen. De positieve van hunzelf ontdekken, ze zelf te laten zien en ontwikkelen.

Helaas hoor ik van verschillende kanten:

1. Met de economie gaat het niet zo goed

2. Psychologen vinden moeilijk werk

3. Er wordt veel gevraagd naar GZ Psychologen

Je droom volgen is zeker niet makkelijk. Maar doorgaan op de oude situatie. Stabiel baan en veel verdienen, maar iets te doen wat ik niet leuk vind.. wat niet bij mij ligt. Nee liever toch de risco nemen.

Groetjes
Gebruikersavatar
ypsilon
Artikelen: 0
Berichten: 11.085
Lid geworden op: za 30 dec 2006, 18:03

Re: Studie wo psychologie

SSun78 schreef:Helaas hoor ik van verschillende kanten:

1. Met de economie gaat het niet zo goed

2. Psychologen vinden moeilijk werk
Daar zou ik me niet te veel van aantrekken. De economie is veranderlijk, en er zitten een hoop nieuwe jobs voor psychologen aan te komen.
Gebruikersavatar
Snow white
Artikelen: 0
Berichten: 182
Lid geworden op: zo 10 aug 2008, 21:28

Re: Studie wo psychologie

Ik sluit mij volledig aan bij Ypsilons reactie. Je kan geen solide uitspraken doen over de arbeidsmarkt zoals die eruit zal zien over vier of vijf jaar. Bovendien is de landelijke werkgelegenheid betrekkelijk oninteressant. Als dit is wat jij wil, dan is er absoluut ergens plaats voor je. Om die redenen zou ik me vooral op je eigen studieloopbaan richten nu.

Een aantal opmerkingen, zie dit maar als een lijstje waar je even bij stilstaat:

- onderschat niet wat de combinatie van studie en werk betekent. Vraag je af wat het met de kwaliteit van je studie doet. Voltijd studeren en parttime werken is inderdaad een mogelijkheid, vele studenten doen het. Het probleem echter is dat je al snel 10 tot 20 uur werkt. Met discipline zal je je studie nog wel volgen, maar het gevaar is dat je snel achter raakt. Je moet dan herkansen, wat stress en extra druk met zich meebrengt. Studiejaren zijn er in principe op berekend dat je ieder vak afsluit in de periode waarin het onderwezen wordt, daarna begin je aan een nieuwe dosis stof.

- onthoud dat je op de lange termijn mee moet gaan. Een studie kost letterlijk jaren van je leven. Tijdens die studie moet je eigenlijk continu pieken om het goed bij te houden, je volstaat niet met alleen pieken tijdens tentamenweken. Bovendien heb ik de indruk dat je oprecht meer over (ontw)psychologie wil leren. Dit betekent dat je vier of vijf jaar lang intensief aan het leren bent. In het begin zal je het volhouden om en voldoende te werken, en voldoende te studeren. Maar zie je jezelf dat de gehele termijn volhouden?

- wanneer je achter beweegredenen van mensen wil komen, ben je zelden direct bezig via ondervraging en analysering. Zeker bij kinderen zal je creatief moeten zijn, denk aan de visuele klif! Natuurlijk is analyserend vermogen altijd welkom, maar er komt meer bij kijken dan scherpe communicatie.

- ga actiever achter die studieadviseur aan! Bel op of kom langs: de campus is als het goed is weer grotendeels open. Een gesprek lijkt mij het meest effectief. Zo laat je zien dat je serieus op zoek bent naar informatie en bovendien heb je directe interactie.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Essentie: maak je liever druk om je eigen situatie dan om algemene situaties als werkgelegenheid. Zorg dat je tot een solide plan kan komen dat ook op lange termijn werkt.
I'm anemic when I'm happy. I loose my way everyday. My memories of time are empty - ML
SSun78
Artikelen: 0
Berichten: 4
Lid geworden op: za 16 aug 2008, 20:10

Re: Studie wo psychologie

Hallo.

Ik heb met de studiebegeleider van Erasmus gesproken. Door de verplichte lessen en de manier van toetsing is het niet interessant voor mij.

Daarom ga ik Psychologie studeren in Leiden Universiteit. Ze bieden de lessen op een traditionele manier. Verder ook belangrijk de keuze in deeltijd en voltijd. Wellicht dat het te combineren valt met een paar jaren voltijd en een paar jaren deeltijd.

Een afspraak met de studiebegeleider daar, zal vast meer antwoorden leveren.

Studiebekostiging zal niet makkelijk zijn, omdat ik geen studiefinanciering heb. Dit is wel één hele belangrijke punt. De vraag is of ik met een part time baan mijn studie en levensonderhoud volledig kan onderhouden.

Jullie hebben gelijk. Het is niet mogelijk om de werkgelegenheid over 5 of 7 jaar te voorspellen. Dat is nu niet relevant.

Snow White, je wijst terecht erop, om met een constante energie met de studie bezig te zijn. Ik kan alleen zeggen om hiervan bewust te zijn.

Ik denk dat het geen probleem voor me is om creatief te zijn. Vooral met kinderen 8-)

Iedereen, vooral snow white, bedankt voor de reacties!
Gebruikersavatar
Snow white
Artikelen: 0
Berichten: 182
Lid geworden op: zo 10 aug 2008, 21:28

Re: Studie wo psychologie

Grappig dat de ode naar mij gaat, terwijl ik toch vooral verder bouwde op wat anderen in 1 zin wisten te communiceren 8-) Toch bedankt. Interesse is er inderdaad omdat ik onderwijs en (studie)motivatie interessante onderwerpen vind.

Mijn vraag is nu wel hoe je het aan gaat pakken (als we daarmee niet te ver off topic raken). Het is nu 1 september, de colleges zijn gestart. Je wil een afspraak met de studieadviseur van Leiden, maar er gaan dus sowieso enkele weken overheen voordat je meer weet? Betekent deze vertraging dat je sowieso pas 2009-2010 start? Ik doel erop dat je, in jouw situatie, met een verlate start nog meer gedoe zou krijgen omtrent stof inhalen, kennis maken met de campus en het systeem, verdeling van de kosten over tijdsbestek et cetera.
I'm anemic when I'm happy. I loose my way everyday. My memories of time are empty - ML
broersad2000
Artikelen: 0
Berichten: 2
Lid geworden op: do 11 sep 2008, 18:09

Re: Studie wo psychologie

Beste SSun,

Ik las dit onderwerp toevallig. Ik heb al 23 jaar een voltijds baan in de ICT en heb het afgelopen jaar deeltijd

Psychologie gestudeerd in Leiden voor 1e en 2e jaars vakken. Helaas worden veel lessen overdag gegeven, maar ze zijn facultatief.

Enkele jaren terug was dit veelal´s avonds. Toch kun je hier deeltijd Psychologie studeren, alle werkgroepen die veelal verplicht zijn, kun je wel ´s avonds volgen. Het komt er dus op neer om veel zelf te doen uit het boek. Dit heb ik dan

ook gedaan en het is me gelukt om 7 tentamens af te leggen.

Je kunt in Leiden alleen de Bachelor in deeltijd doen, de Master zul je in voltijd moeten doen.

De tentamens worden overdag gegeven samen met de voltijds studenten, dus dat kost je een vrije dag, maar

het is te overzien.

Ik vond het een interessante studie en als je dit wilt moet je het gewoon gaan doen!

De studiecoordinator in Leiden voor deeltijd Psychologie is J.J. de Rooij.

Met vriendelijke groet,

Ad
SSun78
Artikelen: 0
Berichten: 4
Lid geworden op: za 16 aug 2008, 20:10

Re: Studie wo psychologie

Hallo Iedereen,

bedankt voor de antwoorden. Ik had erg druk de laatste tijd, dus nu pas kon ik antwoorden.

Ik ga inderdaad pas 2009 studeren.

Dat geeft me genoeg tijd om de een en andere voor te bereiden. Zo heb ik recent een Wiskunde A boek opgepakt. Als voorbereiding voor de Wiskunde cursus. Verder heb ik me ook aangemeld voor de Online Proefstuderen en Meeloopdagen.

Ik heb verder gekeken naar vacatures voor Kinder/OntwikkelPsychologen..

Ik zie ook dat Orthopedagogen ook mogen mee solliciteren..(meeconcureren)

Wat is de verschil tussen een Kinder/OntwikkelPsycholoog en een Orthopedagoog?
Gebruikersavatar
ypsilon
Artikelen: 0
Berichten: 11.085
Lid geworden op: za 30 dec 2006, 18:03

Re: Studie wo psychologie

Pedagogen richten zich vrij sterk op opvoeding. Bij orthopedagogie gaat het daarbij om de opvoeding van afwijkende of gehandicapte kinderen. Een kinderpsycholoog is een psycholoog die kinderen behandelt, en dat kan vanuit verschillende invalshoeken (o.a. vanuit de ontwikkelingspsychologie, maar ook psychoanalyse of gedragstherapie bijvoorbeeld). Ontwikkelingspsychologen bestuderen de menselijke ontwikkeling op vlak van cognities, emoties en handelen, en de ontwikkeling van psychopathologie. Vanuit die benadering wordt dan behandeld, en dat kan voor kinderen zijn, maar ook volwassenen en zelfs bejaarden.

Terug naar “Studiekeuze”