Misschien even benadrukken dat niet alleen quarks de eigenschap 'spin' bezitten. Ook elektronen 'hebben' spin: het spinkwantumgetal is 1/2. Dit betekent dat er twee mogelijke toestanden zijn: +1/2 of -1/2 oftewel "up" en "down". Door bijv. een extern magnetisch veld aan te leggen, kun je ervoor zorgen dat alle elektronen in een metaal spin "up" krijgen.
Spin wordt wel vergeleken met hoekmoment, dus bijv. een letterlijk in de ruimte ronddraaiende tol (vandaar ook de naam). Dat komt doordat bepaalde wiskundige eigenschappen van de grootheid hoekmoment geheel hetzelfde zijn als die van de grootheid spin. Bijv. de commutatierelaties zijn precies hetzelfde:
\([S_i,S_j]=i\hbar\epsilon_{i,j,k}S_k\)
voor de grootheid spin (S) en
\([L_i,L_j]=i\hbar\epsilon_{i,j,k}L_k\)
voor de grootheid hoekmoment (L). Dit is echter redelijk moeilijke wiskunde voor een middelbare scholier (formalisme van de zgn. Hilbert-ruimte) dus daar zal ik verder niet op ingaan.
Er zijn echter ook fundamentele verschillen. Helaas kun je je er dus - zoals SQ al zei - niet veel meer bij voorstellen dan het vage "een intrinsieke eigenschap van een deeltje".
Verborgen inhoud
Nog even een zijstukje over de classificatie van deeltjes, wat niet veel met spin te maken heeft, maar wat je misschien niet helemaal duidelijk wordt uit de psot van SQ:
In het Standaard Model van de deeltjesfysica, een classificatie van alle elementaire deeltjes, maakt men het onderscheid:
fermionen: deeltjes met halftallig (half integer) spin
bosonen: deeltjes met heeltallig (integer) spin
Dus íeder deeltje is ofwel een fermion ofwel een boson.
Fermionen is weer een verzamelnaam voor hadronen en leptonen. Quarks, zoals SQ al zei, komen voor in up, down, charm, top, bottom en strange (en hun antideeltjes, dus anti-up, anti-down, ...) en zijn de bouwstenen voor alle 'hadronen'. Protonen en neutronen zijn voorbeelden van hadronen. Weer een onderscheid: mesonen zijn opgebouwd uit een quark en een antiquark, en baryonen zijn opgebouwd uit drie quarks.
De leptonen bestaan uit het electron, het muon en het tauon, het electronneutrino, muonneutrino en tauonneutrino, en nog al hun antideeltjes.
De bosonen is een wat minder overzichtelijke groep (alhoewel...) en bestaat voor een groot deel uit zgn. boodschapperdeeltjes. Het bekendste voorbeeld hiervan is het foton, dat de drager van de elektromagnetische kracht is.
Never express yourself more clearly than you think.
- Niels Bohr -