Zowel René Descartes (1596-1650), grondlegger van het rationalisme, als Immanuel Kant (1724-1804), vader van de Verlichting, was van mening dat een mens zijn overtuigingen vrijelijk kon kiezen
Dat de keuze van overtuigingen vrij zijn is volgens mij een goed recht van ieder mens.
Dit wil ook zeggen dat, omdat iedereen anders is, iedereen andere keuze's kan/zal/mag maken.
Dan kom je bij de situatie waar jouw ideeën en keuze's letterlijk
lijnrecht tegenover die van een ander staan.
Vraag van dit topic is dus: mogen we het uitten, dat we zo ingesteld zijn tegen de instellingen die anderen aannemen? Mogen we dit uitten, met het risico dat de andere persoon zich beledigd voelt?
1) Het feit dat een persoon zich beledigd voelt, geeft onherroepelijk aan dat ze het belangrijk vinden dat anderen hun keuze goedkeuren. Met zichzelf als net iets belangrijker. Mensen maken zich dan kwaad en zeggen dat de kritiek niet correct is, dat het niet gezegd mag worden. Wat aangeeft dat ze hun mening als de enige juiste zien.
2) Dan komen we bij het volgende: mensen die hun mening als de enige juiste zien. Die mensen zitten aan beide kanten. De mensen die kritiek hebben en die kritiek opvangen. Zij zijn het die het van de daken schreeuwen, die hun idee als superieur beschouwen en eisen dat iedereen dat vind, of tenminste het niet tegenspreekt, zodat men er niet over hoeft na te denken.
Een basisles uit de lessen Nederlands die wij in het 6de middelbaar kregen is: de boodschap die jij denkt te zenden naar anderen, is nooit de boodschap die de ander ontvangt.
Wat simpelweg betekent: op basis van onze achtergrond en ervaringen zullen we dingen anders interpreteren.
Uiteindelijk vormen je meningen en overtuigingen wie jij bent als persoon. Als iemand zegt dat die meningen fout zijn en die overtuigingen vulgair, dan spreken ze in feite ook over jou als persoon, want jij leeft ernaar, naar die ideeën en overtuigingen.
"Invisible Pink Unicorns are beings of great spiritual power. We know this because they are capable of being invisible and pink at the same time. Like all religions, the Faith of the Invisible Pink Unicorns is based upon both logic and faith. We have faith that they are pink; we logically know that they are invisible because we can't see them."