Zwaare massa's beinvloeden dus wel degelijk de ontsnappings snelheid van licht.
Een klok die bij zwaare massa's geplaatst wordt,loopt immers trager als waneer dit niet zo is.Als t0 is voor licht kan deze niet trager lopen...Hij kan dan hoogstens snelheid verliezen.Door het verlies aan snelheid moet de klok voor het licht nadat het de zwaare massa heeft verlaten (ontsnapt is) iets sneller gaan lopen.Het licht kent dan geen t0 meer,toch kan het blijven bestaan......Waar blijft nu het verlies aan energie
Men kan ook zeggen....Licht dat geproduceerd is bij zwaare massa,kent een laagere Energie hoeveelheid.De ontsnapings Energie voor licht,ligt lager bij zwaare massa's.Maar dit neemt niet weg dat licht dus wel degelijk kan blijven bestaan waneer space/time zijn normaale (voor ons normaale) omstandigheden terug krijgt.Het licht doet zich dan alleen anders aan ons voor.....Spectrum verschuiving.
Maar elke foton zal er niet anders uit zien als zijn broertje zo als wij die kennen vermoed ik.
Met onze optische kijkers kunnen wij waarschijnlijk bepaalde fotonen niet zien die onder nog laagere snelheden zijn ontsnapt.
Hoe lang je er ook blijft over doorbomen, toch blijft de lichtsnelheid constant volgens de huidige stand van de wetenschap. Frequentieverschuiving en energieverlies van het foton hebben niets met zijn snelheid te maken!