Godwin's Law wordt veel te algemeen toegepast tegenwoordig: zolang prospector niet stelt dat bobbyjongs statement nazistisch getint is, is de Wet niet aan de orde.
En nu weer on-topic graag.
ypsilon schreef:Godwin's Law wordt veel te algemeen toegepast tegenwoordig: zolang prospector niet stelt dat bobbyjongs statement nazistisch getint is, is de Wet niet aan de orde.
En nu weer on-topic graag.
Nee, het past perfect onder politicologie. En ja, ik denk dat je het als verwerpelijk mag beschouwen (zie mijn vorige bericht).
Gevaarlijk is het zeker, maar alles is gevaarlijk in crisistijd dus dat is op zich geen rede om iets te verwerpen.Reden te meer om populisme als gevaarlijk aan te merken. Als een heel volk aan een soort van massahysterie lijdt (zij dat nu paniek, woede, of wat dan ook), moet het niet opgehitst worden door ze een zondebok te geven, en dat is precies het soort dingen dat je van een populist kunt verwachten.
Bijvoorbeeld de situatie in Duitsland tijdens het interbellum. Een volk in paniek is een volk dat honger leidt, werkloos is en geen vertrouwen meer heeft in de regering. Zo'n volk is niet meer voor rede vatbaar, en kan alleen nog bereikt worden door populistisch geformuleerde boodschappen, meen ik.prospector schreef:@ Mechanieker een vraagje:
- wat bedoel je met 'een volk in paniek'?
- en wat bedoel je met 'een woedende menigte'?
Nee, het is een slechte methode, maar als uiterste middel niet verwerpelijk, zoals ik eerder in het draadje al zei.Ik neem aan/hoop dat je niet bedoelt dat zondebokkerij een goede methode is?
Maar daarvoor was er wel de hyperinflatie van 1923. Hitler wist de economische problemen af te wentelen op de Joden (antisemitisme was gemeengoed in die tijd) en "das Diktat" (zoals hij het Verdrag van Versailles[*] noemde).Je spreekt over het interbellum in Duitsland. Was het Duitse volk dan in honger en in paniek? Ik dacht altijd van niet, toch niet in vergelijking met de rest van de wereld, omdat Hitler de economische crisis (virtueel) wist te omzeilen door een wapenindustrie te creëren, en zo de mensen op korte termijn werk en eten te bezorgen. En 'spelen' onder de noemer van het nationaal socialisme, de verheerlijking van het eigen arische ras, massa-manifestaties, massa-hysterie enz...
Er is op dit ogenblik wel serieuze politieke malaise. Maar zelfs daarvoor was het al de ene zwarte zondag na de andere bij de verkiezingen. Dat komt door deze "mooie" populistische truuk, als je het mij vraagt: er hoeven niet echt problemen te zijn (of ze hoeven niet zo groot te zijn als ze worden voorgedaan). Als je het volk wijsmaakt dat er problemen zijn (of dat ze groter zijn dan ze feitelijk zijn), kan je daarna pseudo-oplossingen voor die pseudo-problemen lanceren, waarachter je je eigen agenda verbergt.Wij vlamingen hebben vandaag ook geen honger, en we zijn niet in paniek (ja, kom, vandaag weer even wel , maar populisme viert toch hoogtij in Vlaanderen, niet?
Daar wilde ik juist naartoe. En dat heeft niets te maken met honger of paniek maar alles met volksmisleiding.Als je het volk wijsmaakt dat er problemen zijn
Populisme is een constante factor in elke democratie. Op de achtergrond als alles zijn gangetje gaat, maar ze komt meer naar voren in tijden van angst en onzekerheid, zoals nu. Wanneer uiteindelijk paniek uitbreekt blijft alleen populisme over als effectief politiek communicatiemiddel en raakt gematigdheid en nuance op haar beurt op de achtergrond.prospector schreef:Daar wilde ik juist naartoe. En dat heeft niets te maken met honger of paniek maar alles met volksmisleiding.
Maar in de bijdrage van Mechanieker is het me niet duidelijk wat hij als eerste ziet: de paniek en dan het populisme. Of eerst het populisme en dan de paniek.
Wanneer kan je van volksmisleiding spreken? En hoe valt dit onafhankelijk en objectief te beslissen? Hoe weet je of de misleiding de ''werkelijke'' (onderliggende) doel van de politiek verkondiging betrof? En hoe definieer je eenduidig wanneer een ''volk'' (grotendeels) misleidt (lees als: ingetuind) is?prospector schreef:Quote
Als je het volk wijsmaakt dat er problemen zijn
Daar wilde ik juist naartoe. En dat heeft niets te maken met honger of paniek maar alles met volksmisleiding.