Klazon had gelijk, je vraagstelling is niet duidelijk, de uitleg die je nu geeft kan ik zo niet aan jouw eerste vraag vastknopen.
Dan had je er beter even bij kunnen vertellen hoe nou eigenlijk je testopstelling in elkaar stak. Victor's uitleg klopt prima voor een centrifuge met vloeistoffen.
Als ik nu je antwoord lees kan dat trouwens ook niet kloppen. Een wrijvingskracht kan nooit een centripetale kracht tegenwerken, hoogstens de centripetale kracht leveren, zoals de wrijvingskracht tussen banden en asfalt bij een auto in een bocht.
Ik lees jouw testopstelling nu als een blokje dat los op een draaiende schijf staat, zo moet het haast wel bedoeld zijn.
Als het volume afneemt mogen we aannemen dat dan ook het contactoppervlak afneemt (al is dat geen wet van Meden en Perzen, je kunt je blokje ook platter maken) . Maar ,
dat heeft voor normale stoffen hoegenaamd GEEN invloed op de wrijvingskracht.
- De massa blijft gelijk, dus ook de benodigde centripetaalkracht.
- De massa blijft gelijk, dus ook de zwaartekracht, dus ook de normaalkracht van schijf op blokje, en dus ook de wrijvingskracht die het blokje ondervindt. Het contactoppervlak is daarbij NIET van belang. Alleen voor plastische stoffen zoals rubber, die nog een zekere plak vertonen óók bij afwezigheid van normaalkracht geldt dat niet helemaal.