"Slaan/slagen" is een taalzonde, niet iets dat typisch bij een bepaald dialect hoort volgens mij.
Ik zou dat ook in de regio Brabant/Antwerpen/Oost-Vlaanderen plaatsen. Ik heb lang in Leuven gewoond en daar hoorde ik het veel. In Nederland, waar ik vandaan kom (uit West-Friesland), hoor ik de verwisseling nooit. Alleen jonge kinderen zouden 't misschien eens kunnen verhaspelen, maar dat hoort bij het leerproces.
't Lijkt mij dus beter 't toch onder "dialectische uitspraak" te laten staan.
Een wat minder in 't oor springend kenmerk van de taal van veel Vlamingen dat ook is doorgedrongen tot hun AN is het verkeerd assimileren in woorden als "handdoek". Ook in sandhi ("dat-doe ik") hoor ik dit vaak "mis"gaan.
Het volgende gebeurt: handdoek, dat in de standaardtaal als [ hɑndu:k ] moet klinken, klinkt in Vlaamse mond als [ hɑntu:k ] (eventuele h-deletie en Antwaarpse a buiten beschouwing gelaten). Men laat de slot-d van "hand", die natuurlijk als een t klinkt, teveel doorwerken, zodat de d van doek stemloos wordt en in een taalkundig vacuüm verdwijnt. Precies dit gebeurt bij het zinnetje "dat doe ik". Vlamingen hebben de neiging [ dɑt tu: Ik ] te zeggen, terwijl de d van "doe" uitgesproken zou moeten worden.
In dialect zouden Vlamingen zo doorgaans niet assimileren, daar zouden ze [ dɑ du.n əkik ] zeggen (m.u.v. misschien de Waaslanders, die de "verdwenen" slotklank van woorden als dat, rood, goed, niet laten doorwerken, las ik ooit).
Dat veel Vlamingen zich niet bewust zijn van het "foute" van deze uitspraak bleek gisteren toen een taalkundig echt niet achtergebleven vriend (hij studeert Chinees) mij om raad vroeg in een discussie over het woord "handdoek". Iemand had ongeveer precies mijn betoog tegen hem opgehangen, en hij geloofde er niets van. Hij dacht wel dat ik hem daar gelijk in zou geven, maar helaas.
Ik moet wel zeggen dat ik me er zelf niet buitengewoon aan stoor. Bepaalde normbepalers (onder wie de altijd tegendraadse
Paardekooper) moeten er echter niets van hebben en zetten deze Vlaamse uitspraak als onaanvaardbaar aan de kant.