Ik ben hier nog niet helemaal in thuis, maar als je ook wat meer over vetzuren zoekt, lees dan even
deze pagina even door.
Hier gaat ze wat dieper in op de vetzuren.
Er staat ook in het kort in
Vertakte vetzuren en vetzuren met een oneven aantal C-atomen komen in natuurlijke vetten zelden voor, het meest nog isovaleriaanzuur.
Daarnaast denk ik dat de term 'vertakt' ook gewoon slaat op het feit dat er vertakkingen op hangen.
Kijk bijvoorbeeld naar Butaan:
\( CH_3 - CH_2 - CH_2 - CH_3\)
Brutoformule is dus
\(C_4H_{10}\)
Kijk ook even naar 2-methylpropaan :
\( CH_3 - CH - CH_3 \)
, onder die middelste groep hangt nog een
\(CH_3\)
groep (de methylgroep.)
Brutoformule:
\(C_4H_{10}\)
.
Maar dat 2-methylpropaan is een vertakte molecule. Dit heeft gevolgen voor de kook en smeltpunten, flexibiliteit, oplosbaarheid etc, etc ...
excuses voor de onduidelijkheid van het 2-methylpropaan molecule, maar ik moet eens opzoeken hoe ik hier vertakte structuren kan weergeven.
Hopelijk ben je wat met dit antwoord.