ghrasp schreef:Na de botsing is de v voor het wiel aanzienlijk. Ik kan me geen v voor de aarde in tegenovergestelde richting voorstellen maar volgens wet behoud impuls zou die er wel moeten zijn. Natuurlijk is er ook wet behoud impulsmoment maar ik zie niet hoe je die zo als afzonderlijke wetten wilt handhaven...mij lijkt dit een typisch voorbeeld waarbij impuls moment overgaat in impuls. Beide zijn qua eenheden verschillend impuls is in kgm/s en impulsmoment is kg*m^2/sec.
Dus hoe moet ik dit zien....voor de goede orde.... dit is echt iets wat ik me afvraag ook in relatie wet behoud energie.
Toch zit het hem inderdaad in impulsbehoud én impulsmomentbehoud. (Voor de goede orde: als er geen externe krachten op de massa's werken, geldt er impulsbehoud. Als er geen extern krachtmoment is, geldt impulsmomentbehoud.)
Impulsmoment heeft slechts betekenis ten opzichte van een bepaald (referentie)punt. Het totale impulsmoment is de som van het baanimpulsmoment plus spinimpulsmoment: impulsmoment van de baan en van het zwaartepunt.
Impuls kan
niet overgaan in impulsmoment, zoals je zelf al opmerkt is dat dimensioneel sowieso onmogelijk.
Het lijkt erop dat jij alleen spinumpulsmoment als impulsmoment ziet.
Stel je eens de volgende situatie voor: op een wrijvingsloze tafel ligt een halter bestaande uit twee puntmassa's verbonden door een massaloze starre staaf met lengte L. Een derde puntmassa m wordt evenwijdig aan de tafel, loodrecht op de halter, afgeschoten en treft de halter op een van de twee puntmassa's met snelheid v. Intuïtief is duidelijk wat er gaat gebeuren: de halter gaat om zijn zwaartepunt (dat precies in het midden van de staaf ligt) roteren, en krijgt dus een spinimpulsmoment om zijn zwaartepunt.
Hoe is dat mogelijk? vraag je je misschien af. Voor de botsing hadden beide toch geen impulsmoment?
Jawel: de puntmassa die werd afgeschoten had ten opzichte van het zwaartepunt een impulsmoment ter grootte van
\(mv\frac{L}{2}\)
, terwijl hij alleen maar transleerde en niet roteerde!
De afzonderlijke wetten zullen altijd kloppen (klassieke mechanica is erg consistent, gelukkig
).
Overigens hebben twee biljartballen na een botsing ook een impulsmoment ... we leven niet in een wrijvingsloze wereld.
Nee, maar in geïdealiseerde natuurkundeopgaven natuurlijk wel
Never express yourself more clearly than you think.
- Niels Bohr -