Ose schreef:Ze zien zwarte gaten toch ook door de vervorming van het licht van een passerende ster? (Of is dat de gravitatiespiegel?)
Ik herinner me ooit eens zoiets gezien te hebben op een filmpje, waarbij je een vage ster zag, ineens zag je'm extra oplichten, dan minder worden en weer gewoon doorgaan; die 'fluctuatie' zou dan een gevolg zijn van een in de buurt liggend zwart gat.
Ook begreep ik dat als twee zwarte gaten botsen er een zwaartekrachtgolf te verwachten is (of is dat ook hetzelfde als die gravitatiespiegel?), want men heeft daarvoor die 'minigrail' in Leiden gebouwd. Weet iemand misschien of er uberthaubt al wat met die graal gemeten is? Want ze hebben inmiddels een tweede gebouwd (meen ik), maar waarom? Verkeerde golflengte ofzo (of hoe dat heet....)?
Het eerst wat je aanhaalt is inderdaad een gravitatielens. ( ik zei spiegel, maar het is lens, excuus
)
Een zwaartekrachtgolf bij zwaartekracht is net zoals elektromagnetische straling bij het elektromagnetisme is. Tenminste dat ik wat ik er van weet. Het is geloof ik niet meer dan een verstoring in het zwaartekrachtveld van een bepaald object. Een gedachtengang om dit te visualiseren zou zijn als volgt: denk je in dat de zon op dit moment ineens zou verdwijnen. Er ontstaat dan een zwaartekrachtgolf die zich met de snelheid van het licht voortplant. Wij merken niets van de verdwijning totdat na 8 minuten de golf ons bereikt heeft en wij niet langer het zwaartekrachtveld van de zon voelen. Aangezien dit niet zo plotseling gebeurd en de grotere zwaartekrachtvelden veel verder weg staan is het erg moeilijk om dergelijke golven te detecteren.
Ik ken de opstelling die je noemt wel maar weet niet welke resultaten ze al gehaald hebben.