Hier misschien wat toepasselijke dingetjes:
Jouw vraag is als de Fermiparadox, die doorgaans kort wordt beschreven als waar is iedereen?.
Daarmee wordt bedoeld dat indien het heelal wemelt van het (intelligente) leven deze beschavingen inmiddels het volledige Universum zouden moeten bevolken, zelfs wanneer men aanneemt dat de beperkingen die wij momenteel menen vast te mogen stellen in de natuurwetten (reizen sneller dan het licht onmogelijk) ook voor deze beschavingen gelden, ongeacht de stand van de technologie.
Zoveel moeite het ons kost om in ieder geval al wat basic kennis op te doen over planeten in ons eigen Zonnestelsen en Melkweg, het ligt nog volkomen buiten onze mogelijkheden om datzelfde te kunnen doen bij alles wat verder weg ligt dan dat in het Universum. Laat staan dat wij met een ander intelligent ras contact op zouden kunnen nemen, áls we die al zouden kunnen ontdekken, op zo'n manier dat er ook over en weer gereageerd kan worden binnen zelfs maar een mensenleven ! !
Hoeveel kans denk je dat er bestaat dat die andere (eventuele) anderen in staat zijn dat wel naar óns toe te doen?!
Astronomen hebben een formule ontwikkelt die een schatting doet van de vorming van buitenaards intelligent leven: de Drake-formule. Deze is genoemd naar Frank Drake, de man achter de eerste zoektocht met behulp van radioastronomie naar buitenaards leven. Deze formule luidt als volgt:
N = Rx . fp . ne . fl . fi . ft . L
Waarbij:
· N = het aantal beschavingen in staat om te communiceren door de interstellaire ruimte
· Rx = het gemiddelde tempo van stervorming
· fp = het gedeelte van de sterren met interplanetaire systemen
· ne = de hoeveelheid aardse planeten per zonnestelsel
· fl = het gedeelte van de planeten waarop leven kan vormen
· fi = het gedeelte van de levenbevattende planeten waarop intelligent leven ontwikkelt
· ft = het gedeelte van de levenbevattende planeten met intelligent leven waarop beschavingen ontwikkelen die interstellair kunnen communiceren.
· L = de leeftijd van een technische beschaving
Nadat astronomen de formule helemaal hadden ingevuld, bleek het aantal beschavingen in ons eigen Melkwegstelsel tussen een paar duizend en een miljoen te liggen.
Al zoveel beschavingen in ons eigen Melkwegstelsel? Dat klinkt toch redelijk dicht bij huis. Het kan maar zo zijn dat er vandaag of morgen een planeet wordt ontdekt waar alle omstandigheden zo zijn, dat er heel goed intelligent leven zou kunnen zijn ontwikkeld. Regelmatig hoor je erover in het nieuws, dat er weer een nieuwe planeet is ontdekt. Meestal wordt dan meteen de vraag beantwoord hoe groot de kans is dat daar leven is. Met de techniek die momenteel beschikbaar is, kan men daar nog niet zoveel over zeggen. De toekomst zal het antwoord brengen.
Volgens sommige onderzoekers is de formule van Drake alleen maar wishful thinking en is de waarde eigenlijk nihil. Van de meeste termen in de formule is totaal niet te zeggen wat een realistische waarde is. Vooral van de laatste vier termen is nog helemaal niets bekend en dat zal binnen afzienbare tijd ook niet veranderen. Van bijvoorbeeld fl kan alleen gezegd worden dat het steeds duidelijker wordt dat het leven op aarde steeds unieker lijkt te worden. Het blijkt dat voor ontstaan van leven een ongelofelijke hoeveelheid situaties en voorwaarden precies op elkaar afgestemd moet zijn. Als er maar één voorwaarde niet wordt vervuld, dan ontstaat er geen leven.
Het wordt verder en erg duidelijk uitgelegd op:
http://www.leveninhetheelal.nl/inzendingen...NiekVerlaan.htm
of bij Wikipeda onder: 'buitenaards leven' en 'antropisch principe'.