Dus weet je ook dat als er iets gebeurt op de zon dit zes sec eerder gebeurde als dat je het waarneemt. Omdat je dat weet situeer je de gebeurtenis dus ook zes sec eerder dan je waarneming. Een gebeurtenis die je tegelijk waarneemt op 1 ls daarvan weet je dat die eerder gebeurde. Het tegelijk zien zegt niet dat de gebeurtenissen zich tegelijk afspelen. Maar net zo zegt het op verschillende momenten waarnemen niet perse dat de gebeurtenissen zich niet gelijktijdig kunnen afspelen.
Inderdaad, en daar ontstaat nogal wat verwarring rond. Nogal wat literatuur vermeldt dat je de tijd ZIET trager tikken, of dat de tijd BLIJKT trager te lopen, alsof het een vorm van gezichtsbedrog is!! Echter, door waarnemingen bepaalt men wanneer een gebeurtenis WERKELIJK plaatsvond. Zo is het een feit dat wanneer twee gebeurtenissen gelijktijdig ZIJN voor de ene persoon, niet gelijktijdig ZIJN voor de andere (indien deze twee personen ten opzichte van elkaar bewegen). Beide personen vertoeven dus in een verschillende wereld van gelijktijdige gebeurtenissen.
Hieruit volgt dat bovenvermelde beide werelden van gelijktijdige gebeurtenissen bestaan. Eigenlijk bestaan alle gebeurtenissen van het totale ruimte-tijd continuüm en beschouwen twee ten opzichte van elkaar bewegende personen verschillende gebeurtenissen uit dit ruimte-tijd continüum als hun wereld van gelijktijdige gebeurtenissen.
Het feit dat de tijd van een reiziger in de trein voor ons trager tikt, gebeurt werkelijk in onze opeenvolgende werelden van gelijktijdige gebeurtenssen. In de opeenvolgende gelijktijdige gebeurtenissen van de persoon in de trein tikt zijn tijd niet trager, maar wel onze tijd. Dit IS zo in de respectievelijke werelden van gelijktijdige gebeurtenissen. Of je nu kijkt of niet.