Voor een ieder die volledig op de hoogte wil zijn is hier de beschikking van het Gerechtshof in Amsterdam te lezen, en hier de pleitnota van de advocaten van Wilders.Wilders wordt beschuldigd van: Belediging (art. 266 Sr), Smaad cq. laster (artt. 261 en 262 Sr), Groepsbelediging (art. 137c Sr), Aanzetten tot haat (art. 137d Sr), Openbaar maken van discriminatoire/haatzaaiende uitlatingen (art. 137e Sr), Smalende godslastering (art. 147 Sr) en Overtreding van artikel 31 en artikel 31a Auteurswet.
De klagers zijn organisaties, maar ook mensen op persoonlijke titel, zo is het bestuur van de As Soennah Moskee klager maar ook Jörgen Raymann, zij worden vertegenwoordigt door Spong. Dat Raymann klager is, is gek omdat alleen een rechtstreeks belanghebbende (art. 12 Sv) mag klagen. Het is mij niet duidelijk hoe Raymann als rechtstreeks belanghebbende gezien kan worden.
Citaat uit artikel van Dirk van der Wulp, advocaat bij Quist en Eskes Advocaten.Zaak-Wilders is geen politiek proces, maar een proces tegen een politicus
Het Gerechtshof te Amsterdam heeft terecht tot vervolging besloten
Het Gerechtshof te Amsterdam heeft in haar arrest van 21 januari 2009 mijns inziens op nauwkeurige wijze uiteengezet waarom tot vervolging van Geert Wilders moet worden overgegaan.
Door Dirk van der Wulp
Het Hof gaat uit van slechts twee strafbepalingen. Ten eerste de zogeheten groepsbelediging, voor zover het om vergelijkingen met het nazisme gaat (art. 137c Wetboek van Strafrecht). Ten tweede het aanzetten tot haat en discriminatie, ofwel artikel 137d van hetzelfde Wetboek.
Het gehele arrest handelt feitelijk over de botsing van grondrechten, te weten het grondrecht van de vrije meningsuiting (art. 7 GW, 10 EVRM en 19 IVBPR) versus het recht niet te worden gediscrimineerd op grond van godsdienst (art. 1 GW, 14 EVRM, 26 IVBPR). In totaal zijn acht klaagschriften binnengekomen bij het Gerechtshof te Amsterdam, waarvan er één niet-ontvankelijk is verklaard. Sommige van deze klaagschriften zijn ingediend door meerdere klagers.
Hoewel het een verhelderend stuk is, gaat van der Wulp niet in op de complicaties die "de botsing van grondrechten" in onze maatschappij teweeg kan brengen. Toch ben ik daar benieuwd naar, wat kan er gaan gebeuren:
- In afwachting van jurisprudentie nemen rechters een afwachtende houding bij gelijkwaardige zaken?
- In afwachting van jurisprudentie durven politici niet te zeggen wat ze zouden willen zeggen?
- In afwachting van jurisprudentie worden rechtzaken aangespannen om te toetsen tot hoever de vrijheid van godsdienst reikt?
Misschien zijn het hele stomme vragen maar ik weet er de antwoorden niet op. Met een grote kans dat de zaak Wilders jaren en jaren gaat duren, blijven we dus ook jaren en jaren zitten met discutabele grondrechten. Als dit uitgevochten gaat worden tot aan het europese hof voor de rechten van de mens gaan rechters uit andere landen zich met onze grondrechten bemoeien en blijven we tot die tijd in een soort "grondrechten vacuum" zitten.
PS. hoe precair de zaken liggen was goed te zien bij Pauw en Witteman, advocaat Bram Moscovitch was op bezoek wegens de andere zaak waar hij Wilders bijstaat bij de hoge raad. Pauw vroeg hem: "is zeggen dat een jood Nederland niet binnen mag komen haatzaaien?" refererend aan Wilders' uitspraken over islamieten. "Mwjha" zei hij twijfelend, en een lange stilte volgde bij Bram, toen: "misschien kom ik hier deze uitzending nog op terug". Dat deed hij niet.