Gezien de grote van het universum en de grote hoeveelheden sterren, lijkt het redelijk om aan te nemen dat er op meer plaatsen dan bij ons leven bestaat. Ik denk dat het zelfs redelijk is om aan te nemen dat om meerdere plaatsen dit leven zich heeft ontwikkeld tot intelligent leven.
Vaak heeft men zich de vraag gesteld hoe het dan komt dat wij dan nog niet bezocht zijn. Of zelfs nog helemaal geen signaal hebben opgevangen dat ook maar enigszinds lijkt op iets veroorzaakt door intelligentie. Men redeneerd dan dat de tijdsspanne die staat voor de totale evolutie van de mens vanuit het prille begin van het leven, niet veel voorsteld op kosmische schaal. En dat de kans dus groot is dat andere intelligenties zich veel eerder hebben ontwikkeld en dat wij er daarom signalen van zouden ontvangen moeten hebben op zijn minst. Dit lijkt een sterk argument om te stellen dat het universum NIET bezaaid moet zijn met leven.
Maar als je nu stelt dat leven (of misschien intelligent leven) zich pas kan ontwikkelen bij een bepaalde gebeurtenis in het universum. Pas als een bepaalde parameter een gevegen waarde bereikt.
Nu ben je van dit probleem af. Intelligentie heeft zich min of meer overal op het zelfde tijdstip ontwikkeld. Gezien de grote afstanden die de verschillende werelden zullen scheiden mag je veilig aannemen dat het logisch is dat wij nog niet op empirische gronden andere intelligentie hebben ontdenkt.
De volgende vraag is dan: Wat of welke gebeurtenis in het universum geeft het startsignaal?
Mijn antwoord hierop is dan: Het ontstaan van 3de generatie sterren, zoals onze zon er ook één is.