Hallo,
Voor een werkje van toegepaste wiskunde heb ik het volgende als inleidend stukje geschreven. Mijn vraag is: klopt dit? Wat zijn nu juist de verschillen tussen symbolische en numerieke wiskunde? Ik vroeg me dan ook af hoe het zit met computers en rekenmachines: ik dacht altijd dat ze numeriek werken vanwege kleine foutjes die in hun resultaten zitten, maar dan heb je rekenmachines als de TI89 die blijkbaar wel symbolisch kunnen rekenen?
Computers werken numeriek. Ze maken gebruik van methodes in de numerieke wiskunde om problemen op te lossen. Symbolische berekeningen zijn steeds nauwkeuriger dan numerieke. Dit komt omdat een numerieke berekening slechts een benadering is. Een voorbeeld: 1/3 is symbolisch, 0.3333... is numeriek.
Numerieke berekeningen worden vaak uitgevoerd aan de hand van iteraties en algoritmes. Als een iteratie oneindig veel keer wordt uitgevoerd, dan zal het numerieke overeenkomen met het symbolische. Maar het aantal berekeningen dat een machine kan uitvoeren is beperkt, en dus maakt de machine hierdoor fouten.
Bedankt!
Frank