De mens heeft inderdaad roofbouw gepleegd. Daardoor is een ecologische evenwicht dat veel ouder is dan de afgelopen 10.000 jaar uit evenwicht geraakt. Maar dat heeft de mens niet met opzet gedaan. Zij waren zich niet bewust van de gevolgen en we kunnen ze nu dus moeilijk kwalijk nemen dat zij zich op een manier hebben ontwikkeld die schadelijk zou kunnen zijn voor latere generaties.Dankzij de landbouw konden er meer mensen leven dan de natuur kon voeden. Door landbouw hoefden we niet meer rond te trekken en konden we meer bezitten. Inovatie (het wiel, ploeg) maar ook specialisatie zorgde voor de rest.
Een side-effect is dat mensen te snel denken dat de natuur uit evenwicht is geraakt doordat we er nu zo veel van weten. Er hoeft maar het minste of geringste te gebeuren en er springen tientallen (pseudo)wetenschappers op die het einde gaan lopen verkondigen. Eigenlijk is dat vreemd, want er is juist veel verbeterd de afgelopen 10.000 jaar. Op de een of andere manier houden we niet echt een goed gevoel over aan al die kennis en inzicht.
Het besef van vooral de gesucalariseerde wereld dat de wereld ooit echt tot een eind gaat komt dat niet ten goede.
Sterker nog, ik denk dat de manier waarop mensen omgaan met het idee dat het ooit allemaal stopt(voor ons) veel verstorender werkt dan de technische ontwikkelingen tot dusver. Ik denk dat op dit moment, een moment waarop de mensheid het idee heeft op de toppen van haar kunnen te zijn, het gevaar groot is dat mensen onverschillig worden en de zin van dit alles niet meer inzien.
De disbalans is denk ik een probleem tussen verschillende mensen, tussen zij die vechten voor ons bestaan en zij die het einde gerust tegemoet zien, dan tussen de mens en haar omgeving.