Enkele dagen terug werd in België het debat heropend over het Hof van Assisen, met het voorstel om de volksjury af te schaffen. Volgens Europese bepalingen moet de procedure in België op zijn minst aangepast worden, met o.a. argumentatie van de jury bij hun vonnis.
Advocaten en de minister van justitie vonden het geen goed idee. De argumentatie voor het behoud van deze vorm van rechtspraak betrof o.a. het therapeutisch effect en de traditie. Beide zijn in mijn ogen slechte argumenten. Rechtspraak kán therapeutisch werken, maar dat hoeft niet zo te zijn, en dat is niet het doel van rechtspraak. Vele tradities zijn in onbruik geraak omdat ze geen andere waarde meer hadden, en dat is maar goed ook.
Kan een volksjury oordelen over schuld? Indien zij dat kan, is dat dan ook nodig? En indien experts het niet kunnen, valt dan te verwachten dat een representatieve steekproef uit de populatie (een vereiste voor Assisen) tot een beter oordeel komt? In hoeverre mag de bepaling van de strafmaat aan een jury overgelaten worden?