Wyke schreef:Laatst is het onderwerp kwantumverstrengeling onze colleges langsgekomen en de grote lijn achter het verhaal was dat deeltjes elkaar kunnen beinvloeden ook al zijn ze zeer ver van elkaar verwijderd. De reden is dus dat ze verstrengeld zijn.
Mijn vraag is nu: Wanneer zijn deeltjes verstrengeld? Waar zie je dit terug in het dagelijks leven?
Wat zijn de gevolgen voor de huidige fysica? Kloppen onze theorieen niet dat er alleen interactie kan zijn via zwaartekracht/elektromagnetische velden of direct (dus geen afstand)?
Normaal in al de fysische theorieën buiten de kwantummechanica kunnen deeltjes elkaar beinvloeden als ze in contact zijn of als de deeltjes getroffen worden door iets dat het andere deeltje uitstuurt of dat ze beide uitsturen steeds met een snelheid hoogstens gelijk aan dit van het licht. Men zegt dat de theorieën lokaal zijn d.w.z als ze los van elkaar staan duurt het een tijdje vooraleer er gereageerd wordt door de deeltjes door de actie omdat er ruimte moet overbrugd worden.
Volgens de Q.M. kan men zelfs afstanden van lichtjaren overbruggen zonder tijdverlies, men zegt dat de Q.M. niet lokaal is.
Ik geef een concreet voorbeeld:Stel dat een atoom als het vervalt van een bepaalde energietoestand naar de grondtoestand twee fotonen uitstuurt met dezelfde spin(wijzerszin of tegenwijzerszin) en dit in tegengestelde richting. Nu zegt men dat die twee fotonen kwantumverstrengeld zijn. Als de fotonen nu lichtjaren van elkaar verwijderd zijn en er geen interactie geweest is met andere materie en ik meet op een bepaald moment de richting van de spin ene foton b.v.
wijreszin(kans 1/2) dan zal richting spin ander foton op dit moment ook wijzerszin zijn dus de ruimte tussen de twee fotonen wordt in geen tijd overbrugd.
Als toepassing denk ik hierbij aan kwantumcomputers.