Jan M. schreef:Beste mensen, na lang beraad heb ik toch maar besloten om die leds aan te schaffen. Het zijn er nu 28 geworden van 3x2 watt, 10 van 3 watt. Totaal 18 in de kamer met een aparte trafo, 10 in de keuken met een aparte trafo en 10 in de gang, idem. Die van 3x2 watt in keuken en kamer worden gedimd met een potmeter, voor iedere ruimte één. De overige 10 van 3 watt voor de gang worden niet gedimd.
Het was nog een heel karwei om alles te monteren, de dimmertjes bleken erg gevoelig voor inductie en er moesten aparte draden getrokken worden van de potmeter naar de trafo, die trafo's liggen drie meter hoger op zolder.
Hoe dan ook, alles werkte uiteindelijk. De lichtopbrengst is vergelijkbaar met die 50 watt's halogeen, alleen zijn de bundels iets meer gericht, dus het licht is wat minder diffuus. Maar daar heb ik vrede mee.
Maar nu komt het en ik doe weer een beroep op deskundigen onder ons.
Wanneer ik de leds in de gang aanzet, beginnen alle radio's in huis die niet op de kabel staan aangesloten, te zoemen, dus ook de radio's die niet in een 'led'-kamer staan. Ontvangst wordt dan volledig onderdrukt.
Zet ik de lichten in de keuken of in de kamer aan met de dimmer voluit, dan precies hetzelfde. Maar zet ik de dimmers aan op driekwart kracht of minder en is het licht in de gang uit, dan is alles correct en is er geen storing op de radio's.
Is er iemand die hier een verklaring voor kan geven en beter: wat moet ik er dan aan doen? Het advies om weer terug te schakelen naar halo is niet relevant, daar twee electriciëns samen 10 uur zijn bezig geweest om alles voor elkaar te krijgen. Aardig duur allemaal, dus ze zien me aankomen...
Wat moet ik?
Hartelijk dank voor advies!
Jan M.
Hoi Jan,
Mooi te horen dat je op LED bent overgestapt. De getallen bij eerdere reacties kloppen ook helemaal niet.
1) Halogeen heeft helemaal niet zo'n hoge lumen opbrengst. Eerder 4 - 5 Lm/wat. Dan zou een 50W halogeen zo'n 225 Lumen opleveren. Dat komt inderdaad overeen met een 3x2Watt LED of een 5x1 Watt LED.
2) Om LED lampen te dimmen is een heel andere techniek nodig dan bijvoorbeeld halogeen. Als je dimbare LED hebt gekocht, zullen die lampjes (wat eigenlijk apparaten zijn) reageren op een gedimd signaal van bijvoorbeeld nog maar 9 Volt, door op basis van PWM (pulsbreedte modulatie) een kleiner gedeelte van de tijd aan te staan. Hierdoor lijkt het dat de LED dimt, maar hij brandt dan dus maar een gedeelte van de tijd.
Goeie dimmers voor LED hebben een hoge schakelfrequentie, van bijvoorbeeld 38kHz. Dat merk je visueel dus totaal niet meer op. Goeie dimmers zijn ook ontstoord - en hier zit waarschijnlijk de crux! Je zou kunnen meten dat de storing op ongeveer zo'n frequentie zit. Je zou ook kunnen proberen om tijdelijk een andere (WEL ontstoorde) "dimmer" te gebruiken. Dan moet het fenomeen weg zijn.
Al met al: sterkte ermee. En LED bespaart inderdaad zoveel! Nu en zeker in de toekomst.
gr.
Hadeka.