Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Gebruikersavatar
Paul_1968
Artikelen: 0
Berichten: 603
Lid geworden op: wo 02 mei 2007, 22:28

Ruimtekromming en roodverschuiving

Eigenlijk is dit een open vraag waarop ik zelf nog geen antwoord heb en ik heb (nog) te weinig specialistische kennis om een antwoord te vinden. Wie durft ?

De consequenties zijn natuurlijk erg groot als dit zo zou zijn.

De waarnemingen zouden nu verkeerd geinterpreteerd worden. Uitdijing van- , leeftijd van- en afstanden in van het heelal. Misschien wordt er al rekening gehouden met een frequentie-afwijking in de kosmologie ?

Ik ben alleen op de hoogte van de interpretatie van het van ons af bewegen van sterrenstelsels door de waargenomen roodverschuiving, maar ik ken geen details. Licht wordt afgebogen door gravitatie, maar hoe zit het met de frequentie ? Blijft die constant ? Objecten lijken te versnellen (t.o.v. onze instrumenten) als ze de aarde naderen. Gebeurt dan niet hetzelfde met licht waardoor de schijnbare frequentie afneemt ?

Misschien moet hier een rekenvoorbeeld toegevoegd worden om een idee te krijgen of dit effect verwaarloosbaar zou zijn (als het al zou bestaan).
"If you can't explain it simply, you don't understand it well enough"
Gebruikersavatar
Paul_1968
Artikelen: 0
Berichten: 603
Lid geworden op: wo 02 mei 2007, 22:28

Re: Ruimtekromming en roodverschuiving

Ik zie nu dat dit onderwerp aansluit bij een andere die al in 2007 is gestart en in 2009 weer leven in is geblazen :
eendavid schreef:... Een verre ster, die 'meebeweegt' met het heelal (dat wil zeggen, die het heelal ongeveer isotroop waarneemt) zendt een foton uit. Doordat het heelal uitzet tijdens de vlucht van het foton wordt het roodverschoven (in populaire beweerding wordt wel eens gezegd dat door de uitzetting de golflengte toeneemt). Het heeft dus, in tegenstelling tot wat soms beweerd wordt niets te maken met een dopplershift van 'ster A beweegt met snelheid v weg van ons', en is werkelijk te wijten aan de propagatie van het licht in het gravitatieveld.

... het begrip expansie waarover we spreken heeft niets te maken met snelheid die verre sterrenstelsels ten opzichte van ons zouden hebben. De expansie slaat op de eigenschappen van de ruimte. En de sterren, die bewegen gewoon mee. Als we dus enkel frequentieshifts zouden zien doordat 'sterren een snelheid hebben ten opzichte van ons', dan zouden we te maken hebben met een vlakke niet-expanderende ruimte waarin sterren op een tamelijk onbegrijpbare manier aan het bewegen zijn....
Dit stukje van eendavid legt goed uit wat we ons moeten voorstellen bij het uitdijend heelal en dat van elkaar af bewegende sterrenstelsels stil (kunnen) staan in de ruimtetijd. Die ruimtetijd zelf zet dus uit in deze interpretatie.

Ik zie het nu wel als een uitdaging om aan te tonen hoe Ruimtekromming de frequentie van electromagnetische straling kan beinvloeden.

Iedere hulp is welkom ;)
"If you can't explain it simply, you don't understand it well enough"
Gebruikersavatar
Paul_1968
Artikelen: 0
Berichten: 603
Lid geworden op: wo 02 mei 2007, 22:28

Re: Ruimtekromming en roodverschuiving

Ik heb nog eens gezocht op het net en zie dat mijn vraag achterhaald is.

Na wat leeswerk blijkt dat er al meer oorzaken zijn aangewezen voor Roodverschuiving, waarvan het oude Doppler-effect en Gravitatie er slechts twee zijn.

Wat mij nog niet duidelijk is zijn de aannames die gedaan zijn in de kosmologie om een uitdijend of krimpend universum te onderbouwen. Ook de grootte en leeftijd van de Ruimtetijd zijn hiervan afgeleid.

Volgens mij kun je aan licht niet zien wat de oorzaak was van de eventueel voorkomende roodverschuiving.

Toch worden er verregaande conclusies aan verbonden.

Ik mis hier wat heldere onderzoeksresultaten.

Zoektermen : Space Curvature Redshift

From Wikipedia :

gravitational red shift

Redshift

Gravitational redshift versus gravitational time dilation

General relativity

Physical cosmology

Gravitational redshift

Frame-dragging
"If you can't explain it simply, you don't understand it well enough"

Terug naar “Sterrenkunde en Ruimtevaart”