Ik wil toch kort even aanhalen dat er heel wat onderzoek gebeurt naar zelfdoding (suicide). En dat men ook al heel wat kennis heeft over factoren die daarbij een rol spelen.
Ik merk dat er hier nogal gespeculeerd wordt over de motieven waarom iemand die beslissing kan nemen. Ook daar is al veel onderzoek naar gebeurd. De motieven zijn niet steeds dezelfde, maar 1 van de factoren die vaak meespelen is de volgende: die persoon ziet zodanig af, is zodanig verdrietig, angstig of wat dan ook, dat hij het niet meer volhoudt... Hij gaat eraan kapot. Hij is doodop en weet
echt niet meer wat hij kan doen... Hij wil uiteindelijk maar 1 ding en dat is dat het (de pijn) stopt! En als het niet kan stoppen door medicatie, therapie of wat dan ook, dan desnoods door zelf te stoppen met leven. Gewoonweg omdat het niet meer uit te houden is van de (mentale) pijn...
Er zijn ook mensen die suicide plegen uit kwaadheid, of omwille van nog andere redenen, maar bovenstaande reden is vaak aanwezig.
Willen ze dan echt dood? Je en neen, ze willen dat de pijn stopt. Mocht je hen kunnen beloven dat die volgende maand zal over zijn, dan doen ze het vaak niet. Want dan weten ze tenminste dat die zàl stoppen binnenkort. Maar als dat niet kan, dan is suicide vaak de enige uitweg...
Vaak gaat het om mensen die al een psychiatrische stoornis hebben, toch op dat moment (bv. depressie, schizofrenie, bipolaire stoornis,...). Kenmerken voor een depressie is bovendien de hopeloosheid: het zal écht nooit meer beter worden!! De hersenen zijn dan ahw. zodanig geprogrammeerd dat ze enkel dàt nog kunnen zien en voelen: ik zal me altijd zo slecht blijven voelen! En inderdaad, 's anderdaags voelen ze zich vaak weer zo slecht. En de dag erop weer en zo gaat het verder weken aan één stuk. Een vicieuze cirkel natuurlijk, maar nogmaals, hopeloosheid is nu eenmaal een vaak typisch kenmerk van depressie. Als die hopeloosheid wegvalt, als men weet dat het morgen beter zal zijn, dan verdwijnen die suicidegedachten vaak weer vanzelf. Want je weet dan tenminste dat die pijn morgen zal stoppen.
Die mensen zitten ahw. in een val en ze geraken er niet meer uit. Hun neurotransmitters, hun denksysteem is ahw. zodanig geprogrammeerd dat ze er bijna zo over moeten denken. Het is dus helemaal geen kwestie van 'niet willen', zwakte of wat dan ook. Het gaat om een ziekte en men kàn niet anders...
Er is ook heel wat onderzoek gedaan naar de risicofactoren voor het oplopen van een depressie. Maar daar ga ik nu even niet op in.
Ik wil er zeker nog aan toevoegen dat vele van die mensen uiteindelijk wel te helpen zijn, mits ze de goede behandeling/ therapie krijgen. En dat velen van hen dan ook blij zijn dat hun eventuele suicidepoging mislukte. Maar sommigen komen gewoon niet aan die hulp toe. Ze geraken niet tot bij een arts, psycholoog, psychiater of hulpverlener.
En bij anderen helpt de behandeling inderdaad te weinig, waardoor ze gevangen blijven in die gedachten.
cfr. ook (voor diegenen die er meer over willen lezen):
uit:
het centrum voor zelfmoordpreventie
Er is niet één verklaring waarom mensen zelfdoding plegen. Meestal gaat het om een opeenstapeling van problemen en is er een druppel die de emmer doet overlopen. Zelfdoding lijkt dan de enige manier om een eind te maken aan een ondraaglijke situatie. In heel veel gevallen (70 tot 80%) kampt de suïcidale persoon met een psychiatrische aandoening (depressie, verslaving, schizofrenie, …). Er zijn niet enkel risicofactoren die kunnen leiden tot suïcidaal gedrag, maar ook factoren die mensen kunnen beschermen voor suïcidaal gedrag: een beschermende omgeving, beschikken over gezonde probleemoplossers (bv.praten enz.)
Waarom pleegt de ene in een moeilijke situatie wel zelfdoding en de andere niet?
Mensen gaan in gelijkaardige situaties heel verschillend om met hun problemen. Dat komt omdat de ene meer 'draagkracht' heeft dan de andere. De sterkte van iemands draagkracht is afhankelijk van verschillende factoren: zijn basisvertrouwen, zijn karakter, wat hij heeft meegekregen van zijn ouders, het beschikken over gezonde probleemoplossers, de ondersteuning van de omgeving… Draagkracht is dus iets heel persoonlijks.
Dido
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-