Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Raymond
Artikelen: 0
Berichten: 2
Lid geworden op: wo 03 nov 2004, 17:28

LED

Nou ga ik regelmatig nachtvissen en dan is het natuurlijk makkelijk als ik goed licht heb om te kunnen zien wat ik doe. het leek mij wel leuk om zelf een soort van zaklamp te maken met ledjes.

hier een paar vragen over.

*Hoeveel mcd ledjes kan ik het beste nemen?(kan tot 12000mcd krijgen)

*Welke kleur kan ik het beste nemen, of welke combinatie?

*Hoeveel ledjes zal ik gebruiken voor de lamp?

*Moet ik de ledjes in een paraboloïde doen of kan ik ze gewoon los doen?

*Als ik meerdere ledjes ga gebruiken moet ik dat alle + en - polen bij elkaar solderen en daar 1 weerstand voor doen, of kan ik het beste voor elke led een apparte weerstand doen.

a.v.b.

gr. Raymond
Gebruikersavatar
DePurpereWolf
Artikelen: 0
Berichten: 9.240
Lid geworden op: wo 12 mar 2003, 19:44

Re: LED

Ik zou met 4 ledjes beginnen, ze gebruiken namelijk wel wat stroom.

De kleur is het beste geel omdat dat het felste voor de ogen is. Ik denk niet dat je zoveel weerstanden nodig hebt, een is genoeg.

Een LED is een pn-knooppunt semiconductor dus je moet de weerstand constant houden: Parallel schakelen (klopt toch?)
Anonymous
Artikelen: 0

Re: LED

Als je 4 ledjes in serie zet, moet er een weerstand tussen, als je 4 ledjes paralel zet moet je 4 weerstanden hebben, anders gaat er een ledje branden, en de rest waarschijnlijk niet of minder.

Voor zover ik me kan herinneren, gebruiken ultrabrigth ledjes 20mA, of die 12000mCd dingen dat ook gebruiken weet ik niet.

Er zijn gewoon witte ledjes, dus dat is voor het menselijk oog denk het makkelijkst, ook al is het niet hetzelde als daglicht. Blauwe ledjes zijn trouwens wel véél gaver.

Sowieso geldt: meer ledjes is beter, te veel ledjes is net genoeg 8)

Hetzelfde geldt voor de felheid.
xyzzy
Artikelen: 0
Berichten: 9
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 21:18

Re: LED

Je kunt natuurlijk ook naar de outdoorwinkel gaan en zo'n hoofdlantaarn kopen. Tegenwoordig hebben ze allemaal LEDs en van sommigen kun je de kleur ook nog verstellen. Wit licht is het beste voor kaartlezen. Helaas ben je daarna weer nachtblind. Het kost ongeveer een half uur om je ogen weer helemaal te laten adapteren aan het duister. Rood licht gebruik je om je eigen nachtadaptatie niet kwijt te raken als je even licht nodig hebt.

Ik zou een lantaarn maken met 4 witte LEDs en 4 rode LEDs. Een gepulste schakeling met variabele dutycycle is de beste oplossing. De goedkoopste oplossing is een stroombronnetje.
Anonymous
Artikelen: 0

Re: LED

Als ik een goede hoofdlamp wil kopen ben ik toch wel zo'n 50euro kwijt en als ik zelf wat maak ben ik rond de 15 euro kwijt.

www.world-led.com
Anonymous
Artikelen: 0

Re: LED

Volgens mij is het reuze belangrijk te weten met welk doel de lamp gebruikt gaat worden. Ik heb laatst een lampje bij de Blokker gekocht, voor een euro, met slechts 1 witte hdr-led en twee knoopcelletjes. Ik kan met deze ene led al prima een boekje lezen! Levensduur van de batterij kan natuurlijk ook van doorslaggevend belang zijn bij de keuze van de hoeveelhijd lampjes. Door rode, groene en blauwe led's te combineren kun je elke gewenste kleur mengen, is misschien ook een leuk idee.
Gebruikersavatar
DePurpereWolf
Artikelen: 0
Berichten: 9.240
Lid geworden op: wo 12 mar 2003, 19:44

Re: LED

Als je 4 ledjes in serie zet, moet er een weerstand tussen, als je 4 ledjes paralel zet moet je 4 weerstanden hebben, anders gaat er een ledje branden, en de rest waarschijnlijk niet of minder.
Hoe kun je dit verklaren met het spanningsverschil. Als je ze in serie zet staat over alle leds bijvoorbeeld 4.5V (AA) dan staat er dus over elk ledje 4.5V / #leds Volt.

Als je parallel zet, staat er 4.5 V op elk ledje. Ik denk dus dat je moet weten op welk voltage deze leds werken, kies dan de batterij die je wilt gebruiken, bv 4.5 Volt. Dan teken je het schema en bereken je de weerstand nodig, via V=IR, om elk ledje de juiste weerstand aan te bieden.

Terug naar “Natuurkunde”