Ik begrijp het nog steeds niet volledig, maar het komt erop neer dat de getijden puur en alleen verklaard worden door de gravitatiekrachten van de maan en (in veel mindere mate) de zon. Dat hier ook centrifugaalkrachten een rol in spelen klopt dus niet. Maar... dat stuk begrijp ik nog niet helemaal.
De grap is dat de wetten van Newton alleen
exact opgaan in zogeheten inertiaalstelsels. In een inertiaalstelsel is een star voorwerp waarop geen krachten werken in rust of eenparige beweging. Om ook in niet-inertiaalstelsels de wetten van Newton te kunnen gebruiken heeft men nu een truc bedacht. Deze bestaat eruit dat men veronderstelt dat er nog extra
schijnkrachten werken. Dan kan je voor berekeningen in het niet-inertiaalstelsel toch weer de wetten van Newton gebruiken. Voor het geval van een roterend referentiestelsel is die schijnkracht de
centrifugaalkracht.
De vraag of je wel of niet met de centrifugaalkracht rekening moet houden, is daarom alleen te beantwoorden wanneer bekend is of het referentiestelsel waarin je de berekeningen uitvoert (bij benadering) een inertiaalstelsel is.
Een citaat uit de link van Jan van de Velde:
"The centrifugal force is required only when the gravitational problem is done in a rotating reference frame. Often it is incorrectly used, even when its use is appropriate to such a rotating frame. It is a quantity necessary for accounting purposes, without any real effect on tides."