Na een paar miljard jaar zou dat toch aardig moeten gaan aantikken.
Wees gerust, over 5 miljard jaar reikt de zon inderdaad tot hier. Op dit moment verbrand de zon Waterstof tot Helium. Over 5 miljard jaar is al het waterstof op. De volgende stap is dan de verbranding van het Helium zelf. En dan zwelt de zon tot ongeveer hier.
Nu, over de reden waarom de planeten rond hun as draaien:
Inderdaad, we hadden na de oerknal een schijf van stof. Centraal vormde de zon en alles draaide ongeveer in dezelfde richting. De reden waarom planeten rond hun as draaien, is dat de deeltjes in elkaars buurt naar elkaar werden getrokken en rond elkaar begonnen draaien. Men spreekt van planetesimalen. We krijgen dus groepjes van deeltjes die rond elkaar cirkelen en die interageren op hun beurt steeds opnieuw tot grotere planetesimalen. Nu, die delen vliegen niet recht naar elkaar toe, maar langs elkaar heen en worden gevangen in een rotationele beweging. De rotatie is dus eigen aan het samenkomen van delen. Op zich doet de zon en de aarde niets anders dan samen in een cirkeltje draaien. Het probleem is echter dat de zon iets zwaarder is. Je moet het zien als volgt: klein klein kleutertje en de papa pakken elkaar handjes vast en gaan draaimolen spelen. Wanneer de rotatie snel genoeg gaat, zal klein klein kleutertje zelfs vrij door de lucht bewegen, maar door het gewicht van dikke papa, zal de rotatie schijnbaar rond dikke papa gebeuren, hoewel dikke papa ook niet stabiel in het midden blijft, maar net iets naast het middelpunt zal ronddraaien.
De grote vraag is: hoeven die planeten rond te draaien? Het antwoord hierop is nee. Uit voorgaande blijkt dat het eigen is aan de planeet om te beginnen draaien, en vanwege de lage weerstand blijven ze draaien. Ze zullen ook spontaan beginnen draaien rond de nabije grote dikkerd: de zon. 99,9% van de massa van het zonnestelsel, zit in de zon, dus die zon verroert zich schijnbaar niet en omdat er meerdere planeten langs verscheidene kanten trekken, al bijna helemaal niet.
Een mooi voorbeeld dat rond de as draaien niet per se hoeft: wij zien altijd dezelfde kant van de maan. Hoe komt dit? Ooit is langs de achterkant van de maan een dikke komeet ingeslagen. Toen de maan nog vloeibaar is, is daar een vulkaan ontstaan en zijn basalten uitgestoomt. De korst van de maan was zo dik, dat die basalten bovenop het oppervlak van de maan zijn gekomen, zonder dat de korst zich heeft kunnen herstellen naar een evenredig verdeelde massa rond het middelpunt. Het middelpunt van de maanbol is dus niet het massa-equivalente evenwichtspunt. Vanwege de middelpuntzoekende kracht die uitgeoefend wordt tussen maan en aarde, draait de lichte kant van de maan zich dus altijd naar ons, omdat die met minder kracht naar hier te houden valt. Omdat de maan rond de aarde draait, wil dat zeggen dat de maan dan wel rond zijn eigen as draait, maar exact dezelfde snelheid. Anderzijds, mocht dit niet zo zijn, kon de maan met gelijk welke snelheid naar wens rond zijn as draaien, dus desnoods ook niet.
Ten slotte: is die draaisnelheid altijd dezelfde? Nee, 450 miljoen jaar geleden, duurde een jaar 400 dagen. Met andere woorden, de aarde draaide toen sneller rond zijn as zodanig dat een dag slechts 22 uur telde. De wrijvingskrachten die werken, situeren zich in de water- en aardgetijdensector.