Beste lezer,
in het topic Krediet-crisis voor dummies is het ontstaan van de krediet-crisis uitgelegd: zie hier
Inmiddels is Nederland (en veel andere Westerse landen) weer uit de recessie zoals in dit artikel te lezen is. Hiermee rijst ook de vraag: "Is dit ook het einde van de krediet-crisis?". Sterk stijgende aandelenkoersen en bodemvorming op allerlei indexen (zoals vandaag weer de inkoopmanagersindex), doen vermoeden dat het ergste achter de rug is.
Er zijn echter ook erg veel sombere geluiden te horen. Bekent zijn bijvoorbeeld de uitspraken van Willem Middelkoop en Willem H. Buiter, welke ervan overtuigd zijn dat het financiële systeem verder op de schop zal moeten om de gevaren af te wentelen. Op dit moment probeert men het systeem zoals dit voor de krediet-crisis was op gang te houden in plaats van het fundamenteel te veranderen. Onorthodoxe maatregelen, zoals bijvoorbeeld het opkopen van eigen staatsobligaties door de FED en de Bank of England, zijn hiervan het (voorlopige) gevolg.
Wat is volgens u het meest voor de hand liggende scenario voor de nabije toekomst? Denkt u dat de krediet-crisis op zijn einde is of zitten we slechts in een kalme fase voor het knappen van een volgende "bubble", en wat zijn u belangrijkste argumenten hiervoor?