Op Wallstreet wordt ondertussen gewag gemaakt van de Google-standaard. Als Google het land verlaat, zouden meer bedrijven mogelijk geneigd zijn om dergelijke stappen te ondernemen. Wat denken jullie: is dit economisch gezien een zinnige zet van de zoekgigant? Zal dit zoden aan de dijk brengen? Wat betekent dit verder voor Google, China, en andere IT-bedrijven aldaar?
Eerst en vooral vind ik de toon van de berichtgeving ronduit belachelijk:
China"s 340 miljoen internetgebruikers reageren evenwel overwegend negatief. Het dominante discours is virulent nationalistisch, net zoals bij de rellen in Tibet en in Xinjiang. Dat bewijst dat volgehouden slimme propaganda en censuur wel degelijk werken.
Of een sterke opleving van de economie? Leeft het nationalisme in Vlaanderen op omwille van een "doorgedreven propaganda en censuur"? Hoe zou er in België gereageerd worden als Google er besluit niet meer de kinderpornosites uit te filteren?
China is een andere cultuur. Je kunt zeggen dat ze niet ver gaan in privacy, zij vinden dat ze verder zijn in privacy dan hier (tis te zeggen, het dient vooral om criminaliteit weg te steken.) Jij kan het (zoals ik) afkeuren, maar het is zeker een verdedigbaar standpunt.
Het onderliggende sentiment van deze reacties en blogs is een groeiend Chinees nationalisme. Dat is geen spontane ontwikkeling maar een door de overheid via de media en het onderwijs gestuurde evolutie die met China's positionering als nieuwe wereldmacht nog aan kracht wint. Er wordt geen enkele gelegenheid gemist om dat discours kracht bij te zetten, of het nu gaat om de Olympische Spelen van zomer 2008 dan wel om het feit dat China nu als eerste grote natie uit de globale recessie lijkt te klauteren.
Geen enkel ander land wil toch reclame maken als ze de Olympische Spelen binnenhalen? Het klopt dat het geen spontane ontwikkeling is. Maar door de overheid gestuurd? Het oosten van China is al sinds Mao zeer nationalistisch, en met de rijkdom die naar het Westen vloeit, vloeit ook gedachtengoed mee. Overigens is nationalisme niet ongewoon in een land dat snel opmars maakt.
Kortom, het nieuws wordt precies gedraaid zodat China er 'slecht' uitkomt. Nu gaat niet alles fantastisch daar, maar de balans moet ook niet doorslaan.
Over google denk ik 2 dingen:
1) ze gaan China niet verlaten
2) de stunt lijkt me ook eerder op de Westerse dan de Oosterse markt gericht. Ik denk dat ze niet onbewust de gmail-hacks in 1 adem noemden, wetende dat de Chinese overheid het bericht zo niet teveel in de aandacht zou brengen.
3) Google-standaard mijn voeten. Een bedrijf die wil verantwoord ondernemen was nooit vertrokken naar China om te beginnen...
4) Ieder bedrijf die vertrekt uit China, blijft in China :eusa_whistle: , kijk maar naar adidas/adadis e.d. Ze worden zo vervangen...