Ik ben er nog niet volledig uit hoe, en nu ben ik er weer, je een tijdsinterval moet bekijken bij een niet lichtklok.
(Mensen die dit reeds voor de 3de keer lezen, keep a cool head, ik heb een ander voorbeeld )
Als ik nu naar een tv kijk op een afstand van Bv 20 seconden * c. En het tijdsinterval bepaald wordt door telkens afwisselend om de 5 seconden een vierkant en dan een driehoek weer te geven.
Geval 1: de tv staat ten opzicht van mij stil.
Het vierkant wordt getoond, ik zie hem na 20 seconden.
De driehoek verschijnt 5 seconden later, ik zie hem na 25-20 seconden
Dus ik heb de signalen wel met een vertraging van 20 seconden waar genomen maar het tijdsinterval van 5 seconden blijft hetzelfde. Dus geen probleem.
Geval 2: de tv beweegt ten op zichte van mij, ik sta nu ook op een afstand 20 seconden*c op het moment dat het vierkant verschijnt.
Het vierkant verschijnt, ik zie hem na 20 seconden.
De driehoek verschijnt 5 seconden later op de tv maar deze tv heeft een afstand afgelegd van 5 seconden*v. Ik zeg er nu bij dat tijdens deze verplaatsing de tv zich ook een beetje naar mij toe heeft beweegt waardoor de afstand van de tv tot de waarnemer (ik dus) wanneer op de tv de driehoek verschijnt= 15 seconden*c. Nu zie ik de driehoek verschijnen na (20-5-15) seconden. Tijdsinterval= 0 seconden.
Dat de tijd zou wijzigen omdat de klok beweegt wisten we al, maar uit dit experiment blijkt dat de afstand het tijdsinterval ook wijzigt. Want indien de afstand op het moment dat het vierkant verscheen en het moment dat de driehoek verscheen nog altijd gelijk zou zijn aan elkaar dus = 20 seconden zou ik ondanks er toch beweging is van de tv een tijdsinterval waarnemen van (25-20) seconden, wat = 5 seconden = oorspronkelijk tijdsinterval.
Dus uit het eerste geval zie ik het vierkant na 20 seconden vertraging, ik zie de driehoek ook na 20 seconden vertraging. Geen probleem want tijdsverschil is oorspronkelijk 5 seconden want 25-20=5
Uit het tweede geval zie ik het vierkant met een vertraging van 20 seconden en zie ik de driehoek met een vertraging van 15 seconden.
Wel een probleem want het tijdsinterval is in dit geval gelijk aan (20-5-15) seconden.
Dit is nu een probleem omdat de speciale relativiteitstheorie zegt dat tijd wijzigt onder invloed van beweging ten opzichte van een stilstaande waarnemer maar het zegt niks over de afstand van de klok tot de waarnemer. Het tijdsinterval zou in elk geval niet mogen wijzigen onder invloed van de afstand van de klok tot de waarnemer. Hier is dit wel zo maar wie ben ik om dit tegen te spreken dus kan iemand eens opnieuw zeggen waar de fout zit? Hoe kan het tijdsinterval trouwens= 0 seconden, duidelijk dat dit niet klopt.
Wie kan mijn steeds wederkerende fout zien Wie kan mij verlossen van mijn waanzin