Wat mijn punt is, is sterren geen voorwaarde zijn voor een heelal. Sterren op zich geven alleen maar een onderlimiet, maar geen bovenlimiet. Het kan zijn dat er in het gedeelte van het heelal dat we niet kunnen waarnemen, oudere sterren bestaan. We nemen tenslotte maar een heel klein gedeelte van het universum waar. Overigens nemen sommige kosmologen aan dat op zeer grote schaal ( véél groter dat de 100 Mpc als schaal waarop we het universum isotroop en homogeen zien ) dat het universum weer inhomogeen is. De details ken ik niet.die hanze schreef:Wij zien met onze telescopen dat alle sterren van elkaar weg bewegen en dat die ongeveer 13 miljard jaar geleden samen in een punt hebben gezeten. Sterren zijn dus maar beginnen branden rond 13 a 12 miljard jaar geleden.
We weten ook dat sterren nog niet langer dan 15 miljard jaar hebben staan branden aan de hand van hoeveel brandstof ze hebben verbruikt, dus de hoeveelheden waarmee de elementen voorkomen.
Over de leeftijd van de zon heb ik het niet gehad dus ik vraag me af waar je dat vandaan haalt.
Het huidige model kan verklaren waarom sterren nog niet zo lang branden maar kan het nieuwe model in dit topic dat?
Als het heelal al oneindig lang bestaan heeft en er is geen oerknal in voorgekomen, waarom branden er maar sinds 13 a 12 miljard jaar gelden sterren, wat is er gebeurd dat er dan sterren begonnen te branden?
Het voorbeeld over de zon was een fictief voorbeeld. Het huidige model over de BB zegt niets over sterren. Alleen maar iets over het ontstaan en de evolutie van het universum en ( via perturbatietheorie ) over de structuurvorming.
We mogen ons niet blindstaren op hetgeen we kennen, want anders boeken we geen vooruitgang. Het is niet omdat we het niet kennen, dat er geen andere mogelijkheid is. Goed ja, hadden ze 100 jaar geleden gezegd: "Omdat uit het experiment met de slinger blijkt dat een deeltje niet door de potentiaalbarrière kan tunnelen, kan er niet zoiets bestaan als tunneling." en hadden sommige natuurkundigen het vastgeroeste beeld over de fysica toen, niet durven omverwerpen, waar zaten we dan nu?
Het lijkt mij eerlijk gezegd, op het eerste zicht, ook niet een fantastisch model, laat dat duidelijk zijn. Maar we moeten durven openstaan voor andere modellen en ze niet direct afschieten omdat er nog (héél véél) werk aan is.