digi schreef:ZVdP en Math-E-Mad-X beiden bedankt voor jullie antwoorden.
Maar Einstein zal toch niet in alles gelijk krijgen vermoed ik, dat is een kwestie van tijd (en we zijn nog zo kort bezig in de wetenschap/techniek).
En het is ook maar de vraag of de theorie van kleine deeltjes hetzelfde is van grotere objecten waarbij het dus niet gaat om een onderdeeltje van een atoom.
Ik blijf eigenwijs en zou toch graag dat project met het object door de ruimte willen zien ... waarom doet men dat niet (of laat het een elips volgen m.b.v. een besturingssysteem zodat het in de buurt blijft) ??? Mogelijk (en dat was mijn uiteindelijke vraag) dat dat nog niet mogelijk is qua berekeningen/mogelijkheden om tot zo'n snelheid op te voeren ??? Ik zou me kunnen voorstellen dat het mogelijk oncontroleerbaar zou worden qua besturing en men niet zomaar botsingen (verantwoording mens) wil veroorzaken in het helaal door afspraken/regels ... stel dat men zoiets op een planeet van Gliese zou afsturen en er eventuele enkele wezens om het leven zouden komen ...
Wat ik hier dus beweerde was een beetje dom zou Maxima zeggen.
Intussen heb ik ook een spoedcursus Einstein gedaan (als leek) en schijn het redelijk te begrijpen. Ik geloof nu ook niet meer dat de lichtsnelheid ooit kan worden overschreden.
Dus eigenlijk is het heelal op die manier gecreerd (of toeval) dat beschavingen nagenoeg onderling geen contact kunnen maken. Daarmee is ook bewezen dat alle verhalen over UFO's onzin zijn tenzij die al heel erg lang onderweg zijn en snelheden hebben als tegen de lichtsnelheid (en heel lang kunnen leven door technologien die we nog niet kennen, dan zou het toch nog kunnen).
Als iemand moeite heeft met Einstein zou ik deze als volgt willen helpen (zoals ik mijzelf heb geholpen na lang denken) :
- stel het punt van de oerknal voor
- daarbij hebben we de lichtsnelheid als constante grootheid erbij gekregen
- vanaf dat punt naar alle richtingen toe (ruimte) kun je de eenheid voor afstand en tijd opstellen (namelijk de verhouding is de lichtsnelheid)
- op deze manier kun je elk punt in die ruimte vastleggen met die eenheden, de overbrugging tussen bijv. 2 punten is met de lichtsnelheid uit te drukken in zo'n afstandseenheid en een tijd met zo'n tijdseenheid dat het licht er over doet om van dat ene naar dat andere punt te gaan
- enkel m.b.v. de lichtsnelheid kun je ruimte en tijd bepalen, zonder dat gegeven hebben tijd en ruimte geen betekenis (want je zou ze niet kunnen vergelijken met iets)
- zie de lichtsnelheid als het kloksignaal in een computerchip, vanaf de oerknal is elke gebeurtenis in afstand en tijd vast te leggen dankzij de lichtsnelheid, zie het als een absolute grootheid in onze ruimte, zonder lichtsnelheid zou je de positie van een ster niet kunnen vastleggen (er is geen ander signaal)
- in die ruimte bewegen overal objecten net zoals ons melkwegstelsel
- alle eenheden in tijd en afstand gebruikt in al die objecten net zoals de aarde (of gebruikt door andere beschavingen in andere werelden) staan in verhouding tot die tijdseenheid en afstandseenheid sinds de oerknal vastgelegd
- dus de afstand bepaald tussen 2 objecten met de oerknaleenheden is de echte afstand (of tijd die het licht erover zou doen)
- nu blijkt met deze redenering dat als men metingen zou verrichten in afstand en tijd vanuit een bewegend stelsel (object, net zoals de aarde etc.) men iets andere resultaten krijgt als in stilstand (t.o.v. het punt van de oerknal) bijv. korter of trager
- dit schijnt dus te wijten te zijn dat we in bewegende toestand iets meten
- de natuurkundige wetten die we hebben gevonden in het verleden zijn allen gevonden in een bewegend stelsel (de aarde)
- m.b.v. het gegeven dat de lichtsnelheid overal gelijk is (zelfs als je die meet in een bewegend stelsel, nl. licht heeft geen massa en is dus niet onderhevig aan mechanische wetten op massa's) kun je berekenen zoals Einstein heeft gedaan, wat de correctiefactoren zijn tussen metingen op verschillende bewegende objecten gedaan (bijv. aarde en gps satelieten), dus als in een gps sateliet een bepaalde tijd wordt gemeten hoe die zou zijn in aardse termen
- schijnbaar als een object in beweging is worden tijden en afstanden korter/kleiner gemeten (vergeleken met in stilstand, of andere trager bewegend object) doordat het in beweging zijn van het object invloed heeft (logisch want het gaat langs de meetlat van tijd sinds de oerknal samen met je eigen objectsnelheid net zo hard)
- het lijkt in een bewegend object alsof de tijd trager gaat, maar bij stilstand is dezelfde tijd verstreken langs de meetlat van tijd sinds de oerknal, dus zodra het bewegende object tot stilstand komt gaat dus de schijnbaar gewonnen tijd weer verloren die je tijdens beweging meette
- dat men dus jonger terugkeert van een ruimtereis lijkt mij ook onjuist omdat het hele lichaam onderhevig is aan relativiteit, tijdens stilstand is er evenveel tijd voorbij gegaan (en waarschijnlijk zal het lichaam evenveel geleden hebben in alle miniscule deeltjes)
- als je dit in de werkelijkheid zou kunnen meemaken (korter meten, lagere tijden), zou je dat vanaf je geboorte normaal vinden, maar door het feit dat we dit niet kunnen ervaren blijft dit vreemd, tijd is net zo'n ordinaire eenheid als elke andere eenheid, afstand ook ..
- uit deze berekeningen blijkt nu dat de lichtsnelheid de hoogste haalbare snelheid is (en ergens logisch want dit is een gegeven wat ruimte en tijd definieert, het zou gek zijn als we sneller dan de buitenste grenzen van de ruimte sinds de oerknal zouden kunnen zijn nl. het tijdstip 0, dat zou dan tijdstip -1, -2 zijn toen de ruimte nog niet bestond
- "degene" die dit allemaal heeft ontworpen heeft goed nagedacht
Ik had dit onderwerp even voor mij uitgediept op mijn eigen manier en kan het hiermee voor mijzelf afsluiten, hopelijk heeft een ander hier iets aan (die ook geen natuurkunde heeft gestudeerd).