Koos van der Velde
Artikelen: 0
Berichten: 1
Lid geworden op: zo 28 nov 2010, 11:44

Re: Aantal hoogspanningskabels per fase

klazon schreef:Het gaat inderdaad over de grote verbindingen, dus 380 en 150kV (in het noorden van het land ook 220 en 110kV)

Het bouwen van nieuwe lijnen is problematisch vanwege de vergunningprocedures. Op sommige plekken is zelfs een algemene afspraak dat er helemaal geen hoogspanningsmasten mogen komen, b.v. Schouwen-Duiveland.

Meerdere spanningen aan dezelfde mast is ook een trend. In Nederland heb ik het nog niet gezien, maar wel in het Ruhrgebied. Daar staan masten met 3 verschillende spanningen boven elkaar. Het probleem daarbij is de werkveiligheid. Als er aan een circuit gewerkt wordt, moeten ook de andere spanningen aan dezelfde kant van de mast uitgeschakeld worden.
Even een andere vraag over hoogspanning.

Wat is het gevaar als er een kabel breekt?

Is het alleen gevaarlijk voor de dieren onder de mast bij aanraking van de kabel met de grond,

of blijft de spanning op de kabel staan die op de grond ligt. Wordt de kortsluitstroom zo groot dat de beveiliging wordt afgeschakeld.

Wie weet hier antwoord op of heeft dit al eens mee gemaakt.

sorry voor het onderbreken van dit topic
Gebruikersavatar
klazon
Pluimdrager
Artikelen: 0
Berichten: 7.933
Lid geworden op: ma 09 mei 2005, 23:52

Re: Aantal hoogspanningskabels per fase

De kortsluitstroom zal waarschijnlijk niet groot genoeg worden om de lijn af te schakelen. Maar op hoogspanningslijnen zit wel een aardfoutindicatie. Die schakelt niet af, maar zal wel aangeven waar de aardsluiting (ongeveer) zit.

En ja, iemand die zo'n kabel op zijn kop krijgt heeft pech. Je moet dan ook de aandrang onderdrukken om zo'n kabel aan te raken.
Gebruikersavatar
MeneerG
Artikelen: 0
Berichten: 12
Lid geworden op: di 29 dec 2009, 19:35

Re: Aantal hoogspanningskabels per fase

klazon schreef:De kortsluitstroom zal waarschijnlijk niet groot genoeg worden om de lijn af te schakelen. Maar op hoogspanningslijnen zit wel een aardfoutindicatie. Die schakelt niet af, maar zal wel aangeven waar de aardsluiting (ongeveer) zit.

En ja, iemand die zo'n kabel op zijn kop krijgt heeft pech. Je moet dan ook de aandrang onderdrukken om zo'n kabel aan te raken.


Met hoge voltages is in de buurt komen al gevaarlijk genoeg toch? Volgensmij bij 380kV zal je al gefrituurd worden als je binnen twee meter afstand komt... of is dat niet meer van toepassing omdat de kabel al contact maakt met de aarde?
Gringo
Artikelen: 0
Berichten: 171
Lid geworden op: zo 31 mei 2009, 12:39

Re: Aantal hoogspanningskabels per fase

Hoogspanningsnetten zijn over het algemeen niet geaard bij het sterpunt of geaard over een grote impedantie (IT netwerk). Als een van de fasen in contact komen met de aarde, dan zal die fase het aardpotentiaal krijgen. De andere twee fasen zullen de lijnspanning ten op zichte van aarde krijgen, waar ze voorheen de fasespanning ten opzichte van aarde hadden.



Theoretisch gezien zou je de kabel die op de grond ligt gewoon aan kunnen raken. Praktisch gezien zou ik het niet proberen.

Als je de kabel op je hoofd krijgt heb je nog steeds pech. Als de kabel voor het eerst contact met de aarde maakt, zal er een stroom gaan lopen, vanwege de capacitieve koppeling van de kabels. Als dat via jou gaat, dan is het nog steeds einde oefening.

Terug naar “Elektrotechniek”