En met dat laatste zie ik dus geen probleem. Zoals je zelf zegt, geld is geen doel op zich. En dat geld minder waard wordt is juist een goede stimulans om het niet op te potten, maar het te laten vloeien. Zorgen dat je zelf nog een betere interest krijgt op je geld dan de inflatie.
Dus aan de ene kant wordt geld sparen gestimuleerd door rente, terwijl diezelfde rente meehelpt aan het creëren van inflatie.
Weet je wat er gebeurt als mensen hun geld bewaren en dit niet uitgeven?
De hoeveelheid geld in omloop neemt af.
Hierdoor stijgt de relatieve waarde van geld, zijn koopkracht.
Vervolgens is er weer meer reden om geld uit te geven: het proces draait zich om.
Een toepasselijk adagium lijkt me hier dan ook: "If it isn't broken, don't fix it". Waarom is het een probleem dat er meer schuld is dan geld, waarom is het een probleem dat we met z'n allen schulden hebben? Dat zijn vragen die je volgens mij moet beantwoorden vooraleer in de diepte een nieuw systeem in te voeren, waarvan je veel moeilijker kunt aantonen dat hij gaat werken.
Vanwege de rente.
Laat ik wat cijfertjes erbij halen.
"Staatsschuld" op Wikipedia(nl)
Of men de staatsschuld terugdringt door belastingverhoging of door op uitgaven te bezuinigen is een door de politiek bepaalde keuze.
De totale rentelasten nemen in 2011 toe omdat de staatsschuld toeneemt, maar worden gematigd door de relatief lage renteniveaus. De rentelasten bestaan uit de rente op de staatsschuld en de overige betaalde rente, bijvoorbeeld in het kader van schatkistbankieren. Daarnaast zijn er rentebaten uit verstrekte leningen en het tijdelijk uitzetten van kasoverschotten. De rentelasten bedragen in 2011 naar schatting 12,9 miljard netto, waarvan 11,3 miljard rente op de staatsschuld.
Verder vraag ik me af of het de schulden zijn die het probleem vormen, of het feit dat we er gewoon veel te veel van aan het maken zijn?
Ik wil er ook nog op wijzen dat de bail-outs, noodfondsen LENINGEN zijn. Ze zorgen dus ook voor schulden, maar schulden die de overheid waarschijnlijk niet zelf gaat moeten betalen, de staat staat er enkel borg voor.
Ze staat er borg voor?
Dus als er iets verkeerds gaat, dan kan ze die alsnog gaan betalen?
Uiteindelijk betalen we al die rente samen met z'n allen.
Of het nu door inflatie is, bezuinigingen of belastingverhoging.
Misschien zul je denken dat het een goed idee is om de staatsschuld af te lossen als dat kan.
Helaas zorgt dit er alleen voor dat er minder geld in omloop is.
Op dezelfde manier dat een overheid geld kan lenen kan deze ook zelf geld scheppen, zonder schuld en zonder rente.
Tegelijkertijd zou het recht op geldcreatie niet bij de banken moeten liggen, maar bij de overheid.
Het systeem van fractioneel bankieren zorgt onder andere voor hoog- en laagconjunctuur.
Wat is namelijk het verschil tussen hoog- en laagconjunctuur?
Tijdens de eerste is er veel geld aanwezig in het systeem en bij de laatste is er weinig geld in het systeem.
De depressie van de jaren '30 kenmerkte zich niet door gebrek aan werk, materialen, werklozen of doelen, maar wél door een tekort aan geld.
De openingspost bevat een ondertitelde video waarin deze onderwerpen besproken worden.
Edit:
Ik was iets te lang bezig met mijn post zie ik, want bessie had ondertussen gereageerd.
Maar de mensen in de regering kunnen niet boven het alledaagse leven staan want ze maken er deel van uit. Ze hebben geld nodig voor hun eigen hypotheek. Ze kunnen geen impopulaire maatregelen nemen want dan worden ze weggestemd. Zijn moeten hun financien op orde hebben want anders roept iemand dat ze financieel wanbeheer voeren, het land op de rand van het faillissement brengen. Ze mogen niet bezuinigen omdat ze dan de economie om zeep helpen!
Monetaire hervorming is voor 90 % van de bevolking voordelig, dus het lijkt mij geen impopulaire maatregel, we zitten alleen nogal vast aan het Verdrag van Maastricht (Nee, heeft niets met de euro op zich te maken, wel met de andere afspraken).
Inflatie, bezuinigingen en belastingverhoging lijken me wél impopulaire maatregelen.
De beste regering op economisch gebied zou bestaan uit computers, met vooraf afgesproken regels. Zodat er beslissingen worden genomen die leiden tot goed economisch beleid, niet beslissingen die zoveel mogelijk stemmers opleveren.
Hier ben ik het mee eens, maar met de notie dat die computers aan zullen geven dat we meerdere planeten nodig zullen hebben, omdat anders de oneindige groei in gevaar zou kunnen komen!
Keuzes maken de Mens.