isabel89
Artikelen: 0
Berichten: 77
Lid geworden op: za 03 nov 2007, 15:45

Heterogeen mengsel

Hallo,

Ik heb geleerd dat het kookpunt van een heterogeen mengsel (van vloeistoffen) lager zal zijn dan het kookpunt van de laagst kokende vloeistof. Weet iemand misschien waarom het geen waarde tussen de twee kookpunten in is?
Gebruikersavatar
Fred F.
Pluimdrager
Artikelen: 0
Berichten: 4.167
Lid geworden op: wo 15 nov 2006, 19:21

Re: Heterogeen mengsel

Omdat de beide vloeistoffen niet mengen.

De dampdruk boven het heterogene mengsel is altijd gelijk aan de som van de dampdrukken van de beide pure vloeistoffen waaruit het mengsel bestaat.

Bij één bepaalde temperatuur zal die som precies gelijk zijn aan de atmosferische druk en die temperatuur is dan het kookpunt van het heterogene mensel, ongeacht de "mengverhouding" van de beide vloeistoffen in dat mengsel.

Dit principe wordt gebruikt bij stoomdestillatie.
Hydrogen economy is a Hype.
robj
Artikelen: 0
Berichten: 199
Lid geworden op: do 27 apr 2006, 23:10

Re: Heterogeen mengsel

Stel dat het heterogeen mengsel bestaat uit water (kookt bij 100 C) en een andere (niet mengbare) vloeistof die bij 120 C kookt. Beide bij atmosferische druk (we nemen hiervoor 1,0 bar).

Bij het kookpunt van een zuivere stof is de dampspanning (de dampdruk) van die stof gelijk aan 1,0 bar; bij een lagere temperatuur is de dampspanning lager dan 1,0 bar (maar niet gelijk aan nul).

De totale dampspanning boven het mengsel is de som van de dampspanningen van de afzonderlijke stoffen, zoals Fred al zei. Dat is de wet van Dalton. Bij de temperatuur waarbij de totale dampspanning de waarde 1,0 bar bereikt, gaat het mengsel koken.

Stel dat de dampdruk van zuiver water bij 80 C gelijk is aan 0,75 bar (willekeurig getal, maar wel lager dan 1,0) en die van de andere vloeistof (in zuivere toestand) 0,25 bar (bij 80 C). Dan bereikt voor het mengsel de totale dampdruk al bij 80 C de atmosferische waarde van 1,0 bar, want omdat beide vloeistoffen niet mengen, gedragen ze zich als zuivere stoffen. Het heterogeen mengsel zal dus al bij 80 C koken. De kooktemperatuur van het mengsel is lager dan die van de component met het laagste kookpunt, water in dit geval.
Elektrochemici doen het vol spanning
isabel89
Artikelen: 0
Berichten: 77
Lid geworden op: za 03 nov 2007, 15:45

Re: Heterogeen mengsel

Ah tuurlijk de twee drukken moeten samen 1,0 bar bereiken. Bedankt voor je goede uitleg!
robj
Artikelen: 0
Berichten: 199
Lid geworden op: do 27 apr 2006, 23:10

Re: Heterogeen mengsel

Ah tuurlijk de twee drukken moeten samen 1,0 bar bereiken. Bedankt voor je goede uitleg!
Helemaal juist en graag gedaan!
Elektrochemici doen het vol spanning
robj
Artikelen: 0
Berichten: 199
Lid geworden op: do 27 apr 2006, 23:10

Re: Heterogeen mengsel

Mocht je nu trouwens de smaak te pakken hebben en meer detail willen weten, dan staat hier een korte samenvatting van de theorie van stoomdestillatie:

http://www.oxbo.nl/chemie/scheidingsmethod...tillatie-10.htm
Elektrochemici doen het vol spanning
mendoza
Artikelen: 0
Berichten: 8
Lid geworden op: ma 28 dec 2009, 10:40

Re: Heterogeen mengsel

robj schreef:Stel dat het heterogeen mengsel bestaat uit water (kookt bij 100 C) en een andere (niet mengbare) vloeistof die bij 120 C kookt. Beide bij atmosferische druk (we nemen hiervoor 1,0 bar).

Bij het kookpunt van een zuivere stof is de dampspanning (de dampdruk) van die stof gelijk aan 1,0 bar; bij een lagere temperatuur is de dampspanning lager dan 1,0 bar (maar niet gelijk aan nul).

De totale dampspanning boven het mengsel is de som van de dampspanningen van de afzonderlijke stoffen, zoals Fred al zei. Dat is de wet van Dalton. Bij de temperatuur waarbij de totale dampspanning de waarde 1,0 bar bereikt, gaat het mengsel koken.

Stel dat de dampdruk van zuiver water bij 80 C gelijk is aan 0,75 bar (willekeurig getal, maar wel lager dan 1,0) en die van de andere vloeistof (in zuivere toestand) 0,25 bar (bij 80 C). Dan bereikt voor het mengsel de totale dampdruk al bij 80 C de atmosferische waarde van 1,0 bar, want omdat beide vloeistoffen niet mengen, gedragen ze zich als zuivere stoffen. Het heterogeen mengsel zal dus al bij 80 C koken. De kooktemperatuur van het mengsel is lager dan die van de component met het laagste kookpunt, water in dit geval.
wet van dalton is tog enkel geldig voor gasmengsels ?
Gebruikersavatar
Kravitz
Artikelen: 0
Berichten: 3.963
Lid geworden op: ma 05 okt 2009, 21:46

Re: Heterogeen mengsel

Het gaat hier ook over gassen, namelijk over de dampspanningen of dampdrukken van de gassen uit vloeistoffen in het mengsel. De wet van Dalton stelt dat de som van alle partiële drukken van de gassen in een mengsel gelijk is aan de totale druk van het gasmengsel.
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill
mendoza
Artikelen: 0
Berichten: 8
Lid geworden op: ma 28 dec 2009, 10:40

Re: Heterogeen mengsel

das een goeie ;) allemaal verwarrend :P :P

Terug naar “Anorganische chemie en elektrochemie”