Hallo,
Ik heb geleerd dat het kookpunt van een heterogeen mengsel (van vloeistoffen) lager zal zijn dan het kookpunt van de laagst kokende vloeistof. Weet iemand misschien waarom het geen waarde tussen de twee kookpunten in is?
Moderator: ArcherBarry
Helemaal juist en graag gedaan!Ah tuurlijk de twee drukken moeten samen 1,0 bar bereiken. Bedankt voor je goede uitleg!
wet van dalton is tog enkel geldig voor gasmengsels ?robj schreef:Stel dat het heterogeen mengsel bestaat uit water (kookt bij 100 C) en een andere (niet mengbare) vloeistof die bij 120 C kookt. Beide bij atmosferische druk (we nemen hiervoor 1,0 bar).
Bij het kookpunt van een zuivere stof is de dampspanning (de dampdruk) van die stof gelijk aan 1,0 bar; bij een lagere temperatuur is de dampspanning lager dan 1,0 bar (maar niet gelijk aan nul).
De totale dampspanning boven het mengsel is de som van de dampspanningen van de afzonderlijke stoffen, zoals Fred al zei. Dat is de wet van Dalton. Bij de temperatuur waarbij de totale dampspanning de waarde 1,0 bar bereikt, gaat het mengsel koken.
Stel dat de dampdruk van zuiver water bij 80 C gelijk is aan 0,75 bar (willekeurig getal, maar wel lager dan 1,0) en die van de andere vloeistof (in zuivere toestand) 0,25 bar (bij 80 C). Dan bereikt voor het mengsel de totale dampdruk al bij 80 C de atmosferische waarde van 1,0 bar, want omdat beide vloeistoffen niet mengen, gedragen ze zich als zuivere stoffen. Het heterogeen mengsel zal dus al bij 80 C koken. De kooktemperatuur van het mengsel is lager dan die van de component met het laagste kookpunt, water in dit geval.