De technologische vooruitgang neemt exponentieel toe. Dit betekent in basis dat de 21ste eeuw er een wordt met grote veranderingen. Ik ben echter bang (gezien de intelligentie van de doorsnee mens) dat die veranderingen en technologieën tot problemen gaan leiden. Technologie is immers macht en macht is iets waar de mens niet zo goed mee om kan gaan. Nu al heerst er de discussie of wetenschappers niet verantwoordelijk moeten worden geacht voor de gevolgen van hun technologie. Natuurlijk is technologie er om ons te helpen, maar het kan ook onze ondergang worden (naar een robotopstand kijken we even niet). De macht van de mens zal deze eeuw dusdanig toenemen dat ik betwijfel of we er mee om kunnen gaan. Daarom stel ik voor technologie aan banden te leggen. Er moet een soort organisatie komen die boven alle staten staat en de technologische vooruitgang (of beter gezegt: het vrijgeven van technologie) bestuurt.
Het probleem is dat er maar weinig staten zich daar aan zullen houden. Een technologische voorsprong is zo belangrijk, dat er
Nu is het nog niet mogelijk om massavernietigingswapens in je kelder in elkaar te knutselen, maar dat kan nog wel eens veranderen. Ik zie deze mogelijkheid liever niet verwezelijkt.
Daar vergis je je dan kwalijk. Ik ben op het internet al veel documenten en bestanden tegengekomen die me hebben doe fronsen, van recepten voor (krachtige) bommen over algemene sabotage en biologische wapens tot methoden om het internet plat te smijten. Ook denk ik dat de meeste mensen die bijvoorbeeld chemie studeren, in staat zijn om bommen te maken. Met de meeste opleidingen kun je waarschijnlijk dingen bouwen die eenvoudigweg grote gebieden kunnen lamleggen, mits wat tijd en opzoekwerk.
Alkartus schreef:Zoals veel uitvindingen kan het verkeerd gebruikt worden. Het probleem is echter dat sommige toekomstige technologieën geweldig zouden kunnen zijn voor onze ontwikkeling, maar domweg te gevaarlijk. Twee voorbeelden:
Nanotechnologie: Allerlei nieuwe producten mogelijk, waaronder medicijnen. Het leidt echter ook tot nieuwe (super) wapens (bijv. biowapens).
De Replicator (zie Star Trek), één van de bijna ultieme technologieën. Kan zo'n beetje alles maken wat je wil. Het zal leiden tot een wereldeconomie waarin energie en informatie de enige 'grondstoffen' zijn. Echter kan elke terrorist maken wat hij nodig heeft. De replicator legt enorm macht in de handen van individuen.
En dat vind ik nu vreemd, het is nu al zo gemakkelijk voor een terrorist om zijn doel te bereiken. Terroristen hebben echt geen nanotechnologie nodig om hun doel te bereiken... Iedere chemicus die handen in elkaar slaat met een elektrotechnicus kan aan de lopende band gsm-bommen maken.
En dat is het hem juist, je gaat NOOIT de middelen kunnen wegnemen van terroristen, en ook nooit de kennis die ze nodig heeft. Sta er eens bij stil hoeveel mensen op dit moment hun verantwoordelijkheid nemen, en niet bezig zijn met de wereld doelbewust kapot te maken.
Waarschijnlijk gaan jullie echter zeggen dan het niet haalbaar zal zijn. Maar eigenlijk zijn we dan al verloren. Ondanks dat creeëren dan heel gemakkelijk gaat, vernietigen gaan dan nog veel makkelijker. Het zou mij niks verbazen dat dit de rede is waarom we geen buitenaardse beschaving kunnen vinden: elke gaat ten onder aan haar technologie.
Zoek het eens op, de meeste futuristen zijn het er over eens dat de scheiding tussen mens en technologie gaat vervagen en uiteindelijk verdwijnen. Je zal in de toekomst waarschijnlijk moeilijk kunnen zeggen waar de mens stopt, en de robot begint. Mensen met bionische onderdelen, versmolten met hun computer. Voor deze evolutie moet je geen angst hebben, kijk maar hoeveel mensen er niet meer zonder hun gsm, bril of polshorloge kunnen. Dat is toch ook technologie?
P.s. om die robotopstand te voorkomen moet er een verbod komen op AI-onderzoek.
En aldus mijn passie in het water smijten zeker?
Waarom ben je bang voor AI-onderzoek? Kijk je niet uit naar een toekomst waarin je niet meer HOEFT te werken? Robots worden geprogrammeerd, en als ze iets niet geprogrammeerd zijn, dan kunnen ze het niet.
Mensen denken vaak dat robots die op hen lijken, denken zoals hen. Een soort van doorgedreven personificatie, zo je wil, vergelijkbaar met hun visie op honden, katten, enz. Maar dat hoeft niet eens zo te zijn. Waarom zouden robots in protest komen, als ze geprogrammeerd zijn om 'graag' te werken? Als de grens tussen mens en robot nog lang genoeg zo duidelijk gaat blijven...
Kortom, probeer je angst eens te funderen en weeg dan ook eens de baten tegen de kosten ervan af. Dit even los van het feit dat je idee niet haalbaar is, zoals je al aangaf.
Je moet maar eens kijken wat de experts over de toekomst van hun vakgebieden zeggen, en hoe waarschijnlijk zij al die rampgebeurtenissen achten.
They who can give up essential liberty to obtain a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.
-Benjamin Franklin-