whaha schreef:Alleen wanneer er een nieuwe sector komt voor ongeschoolde arbeid zal de koopkracht op pijl blijven, anders zie ik het nog wel gebeuren dat producten steeds goedkoper worden en er steeds meer arbeiders op straat komen te staan.
Zolang werknemers goedkoper zijn dan machines / robots, zal het ook nog meevallen.
Volgens mij kan juist dat niet blijven duren. Op een gegeven moment ga je met een werkgraad van 0,1% van de bevolking kunnen voorzien voor de volledige bevolking. Wil dat dan zeggen dat 99,9% van de bevolking in armoede gaat leven? Volgens mij helemaal niet, de werkloosheidsuitkeringen zullen gewoon net zo hoog liggen als voor de 0,1% van de bevolking die wel werkt. De productiviteit is er toch.
Die evolutie naar steeds hogere werkloosheidsuitkeringen heeft zich nog niet ingezet, omdat er vooralsnog wel degelijk meer vacatures dan werklozen zijn.
whaha schreef:Rekenen, analyseren, modelleren, faciliteren, inventariseren en nog veel meer kunnen ze beter (= sneller/efficiënter) dan wij, maar geef mij maar eens een goed voorbeeld van een computer die denkt.
Is er al een chatbot geslaagd voor de Turing test? Ik dacht van niet.
Denken is inderdaad moeilijk te definiëren, maar heel wat toepassingen komen al dichtbij. Auto's en andere voertuigen die zichzelf besturen, fotocamera's die glimlachende mensen herkennen, enz.
De eerste onderzoeken die een zelfopgezette Turingtest oplosten slaagden al rond 1980, en de eerste onafhankelijke prijs voor een Turingtest werd al geïnd in 1991. Maar dat heeft vooral te maken met het feit dat willekeurige mensen zelf niet bijzonder intelligent blijken te zijn in het onderscheiden van mens en machine. Er is trouwens een vrij algemene consensus, zowel bij voor- als tegenstanders van de gelijkwaardigheid van mens en AI, dat de Turingtest een slechte test is. Zie bijvoorbeeld
wiki en
wiki. Enerzijds omdat de Turingtest enkel een functionele test is, anderzijds omdat de Turingtest zelfs die functionele test niet goed doet.