Moderator: Rhiannon
Tja, je weet ook niet of andere mensen lijdenMaar we weten zelfs niet of dieren wel lijden
Lijkt me inderdaad ook nogal voor de hand liggen Rogier, geen speld tussen te krijgen. Ja, natuurlijk lijden ze. Wil je dit wetenschappelijk bewijzen dan heb je misschien wel een probleem, maar met wat opmerkingsgave en gezond verstand kun je eigenlijk alleen maar tot de conclusie komen dat die beesten het niet fijn hebben.Tja, je weet ook niet of andere mensen lijdenaaargh schreef:Maar we weten zelfs niet of dieren wel lijden
Overigens, is het feit dat je dus kennelijk niet zeker weet dat ze niet lijden, al geen reden genoeg om die walgelijke praktijken uit te bannen?
En zelf eens eerlijk, als je op je gevoel of verstand afgaat: zou een varken dat krijst wanneer zijn ballen, staart en tanden af worden geknipt nou lijden of niet? Let wel: dit gebeurt zonder verdoving - de enige voorzorgsmaatregel die doorgaans wordt genomen is het dragen van een gehoorbeschermer, tegen het gekrijs
Ok, maar dat dat andere vlees twee keer zo goedkoop is, wordt gefinancierd met leed. Betere omstandigheden voor dieren kost geld.DePurpereWolf schreef:Ik zelf zou het niet zo erg vinden om een biefstuk te eten van een niet biologische boer
(...)
Heb laatst trouwens wel biologisch bizon vlees gegeten, navanant het lekker was, was het ook meer dan twee keer zo duur als de koe.
Hoe kom je daar nu bij?Dieren hebben waarschijnlijk geen bewustzijn.
Al eerder beantwoord:Dus wie zegt dat ze pijn ervaren zoals wij dat doen. Reageert hun lichaam wel maar hebben ze eigenlijk geen besef van de pijn.
enRogier schreef:is het feit dat je dus kennelijk niet zeker weet dat ze niet lijden, al geen reden genoeg om die walgelijke praktijken uit te bannen?
En zelf eens eerlijk, als je op je gevoel of verstand afgaat: zou een varken dat krijst wanneer zijn ballen, staart en tanden af worden geknipt nou lijden of niet? Let wel: dit gebeurt zonder verdoving - de enige voorzorgsmaatregel die doorgaans wordt genomen is het dragen van een gehoorbeschermer, tegen het gekrijs
De vraag die ik iedereen zou willen stellen is : als je een varken voor je hebt staan, zou je het dan zomaar een keiharde schop kunnen verkopen? Als niet, waarom dan niet? En waarom twijfel je er dan wel aan dat varkens (en andere dieren) in de bioindustrie lijden?
Met alleen groente en fruit red je het niet. Ook met alleen vlees eten krijg je waarschijnlijk tekorten. Mensen die gezond willen blijven moeten zich bewustzijn van wat ze eten. Dat geldt meer voor mensen die geen dierlijke producten willen eten.Dus, wat is het nou, aan je antwoord kan ik afleiden dat je bepaalde voedingsstoffen mist als je alleen groente en fruit eet. En hoe zit het met de hoeveelheid en diversiteit die je moet eten. Natuurlijk moeten dieren goed behandelt worden, maar hoe meer 'luxe' je het dier geeft, hoe duurder het vlees wordt.
Waar ik me aan erger is dat vlees zo vanzelfsprekend is. In restaurants vormt het bijna altijd het hoofdbestanddeel van het gerecht (bijv. grote biefstuk met twee worteltjes en vier sperzieboontjes die ook nog eens smaken alsof ze rechtstreeks uit het blik de magnetron ingegooid zijn...). Wat zijn dat toch voor koks die alleen maar een stuk vlees (of vis) kunnen bakken en niet een beetje fatsoenlijk groente of granen klaarmaken?? Zit toch ook veel meer smaak aan?
Rogier schreef:Is het voor een varken zelf minder erg om verscheurd te worden door wolven dan gedood door een mens ?Tc99m schreef:
Daarom vind ik het doden of leed veroorzaken kwalijker als dat door mensen gebeurt dan door dieren. Een kat die bijvoorbeeld met een muis speelt is wreed, maar kun je die kat minder kwalijk nemen dan wanneer een mens hetzelfde doet. Voor de muis is het even erg, maar de mens heeft het vermogen te beseffen wat hij die muis eigenlijk aandoet, een kat niet.
Biefstuk met honing thijmsaus. Lekkere groenten erbij, gebakken aardappeltjes met aïolie? Wel goed je vleesperiode afsluiten. Het beest heeft maar een keer geleefd, je moet het dan ook met respect behandelen...Ik schaam me er voor om een mens te zijn! Ik heb nog twee biefstukjes in de koelkast staan en die eet ik op, maar daarna wil ik geen vlees meer hebben.