De laatste jaren zijn er veel plannen gemaakt, maar er komt maar geen schot in de zaak.Astronauten willen meer ambitie bij NASA
di 21/07/2009 - 07:27
Een groep Amerikaanse astronauten willen dat de ruimtevaartorganisatie NASA opnieuw ambitieuze doelstellingen stelt, net zoals bij de maanlanding precies veertig jaar geleden.
achtergrond
Armstrong zette 40 jaar geleden voet op de maan
lees ook
"Ik zat op schouders van opa te zwaaien"
"Maanlanding heeft de wereld geïnspireerd"
Het gaat vooral om gewezen astronauten die in de jaren 60 en 70 betrokken waren bij het Apollo-project naar de maan. Dat heeft toen erg veel gekost, maar het heeft zijn geld terugverdiend, aldus de astronauten.
Ze wijzen erop dat het Apollo-project de drijvende kracht is geweest achter decennia van technologische vooruitgang en ontwikkeling waarbij de Verenigde Staten de hoofdtoon zetten.
Dat heeft geleid tot nieuwe industrieën die economisch heel rendabel waren, een hele hoop hooggeschoolde banen en heel wat nieuwe dingen die in het dagelijks leven opdoken.
Vandaag heeft de NASA behoefte aan een nieuw wervend project, vinden ze. Volgens "moonwalker" Buzz Aldrin (Apollo-11) kan dat een bemande missie naar Mars zijn.
Het huidige ruimtestation ISS vinden de betrokken astronauten niet erg opwindend. Het draait eindeloos rondjes rond de Aarde en levert weinig wetenschappelijke of technologische meerwaarde, vinden ze.
Apollo-13-commandant Jim Lovell noemt het ruimtestation met zoveel woorden een verspilling. President Barack Obama erkent overigens dat de NASA opnieuw meer moet inspireren, maar laat nog niet verder in zijn kaarten kijken.
40 jaar na de eerste maanlanding
De kritiek van de astronauten komt niet toevallig net 40 jaar nadat de Eagle, de maanlander van Apollo-11, is geland op de maan. Even later zetten Neil Armstrong en Buzz Aldrin als eersten voet op de maan.
AP
De eerste maanlanding werd door miljoenen enthousiaste mensen overal ter wereld op de tv gevolgd. Ze vormde de triomf van het Amerikaanse Apollo-project dat begin de jaren 60 was aangekondigd door president John Kennedy.
In totaal wandelden er twaalf mensen op de maan. In '72 zette de NASA het maanproject evenwel stop wegens de hoge kosten. Sindsdien is bemande ruimtevaart beperkt gebleven tot ruimtestations en spaceshuttles rond de Aarde.
Onbemand verkende de NASA met groot succes, net zoals de Europese en Russische ruimtevaart, de meeste planeten in ons zonnestelsel.
NASA wil graag een bemand ruimtestation op de maan, maar het wordt steeds uitgesteld.
Ook komen er steeds meer onrustwekkende berichten over het feit dat NASA met geldtekort kampt.
Hoe zien jullie de toekomst? Gaan we nog een Marslanding mogen meemaken binnen onze generatie, of een bemande Maanbasis? Of wordt gewoon verder de weg gevolgd sinds het afvoeren van het Apollo-project in 1972, en komen we niet verder dan mensen in een baan om de aarde?
Zijn er eigenlijk nog wel concrete plannen naar de toekomst toe?
Vele vragen van mij, hopelijk vele antwoorden van jullie uit
![Knipoog ;)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)