Wetten kunnen gebaseerd zijn op moraliteit, maar kunnen inherent niet meer dan dat, omdat moraliteit subjectief is en de wet objectief. Ook gaf ik reeds aan dat actievoerders eerst moeten redelijke wettelijke lijnen volgen en dat die inderdaad goed kunnen werkenNu doe je of moraliteit en wetgeving tegenstrijdig zijn. Ik denk dat vele wetten net gebaseerd zijn op morele principes. Dat lukt zeker niet steeds. Daarmee ben ik akkoord. Maar dan is het aan de rechtbank (die ook niet onfeilbaar is) om de omstandigheden ervan te bekijken. En niet aan enkele actievoerders die vinden dat hun morele principes de enige goede zijn. Bovendien kan die actievoerder eerst de legale middelen uitputten.
Dat de ideale maatschappij niet bestaat geef ik grif toe, maar dat dit onze particratie zou verdedigen is een vals argument van perfectie, een Nirvana fallacy.Onze democratische maatschappij is niet enkel maar goed. Dé ideale maatschappij zal nooit bestaan, hoe je ze ook bestuurt. Maar jouw tegenvoorstel klinkt me veel te idealistisch waardoor jouw voorstel elke voeling met de realiteit verliest. En waardoor je niet meer kan inzien wat de waarschijnlijke gevolgen zijn van een maatschappij zoals jij die hier voorstelt.
Ik kan mij hopelijk wel nog degelijk vinden in waarschijnlijke gevolgen van zo'n maatschappij, anders zou ik de discussie allang niet meer voeren, maar je hebt me totnogtoe enkel gewezen op waarschijnlijke gevolgen van iets dat ik niet eens verdedig.
P.S. ik ga mijn moraliteitsprincipes niet verder verdedigen. Ik vind het vermoeiend en tijdsopslorpend om steeds dezelfde argumenten te moeten aanhalen of proberen te weerleggen. Ik lees wel nog wat hier gepost wordt.