Fred F. schreef:Als dit losgekoppeld is van de beurs dan valt er niks over de uiteindelijk overeengekomen prijs niks te zeggen.
Dan is het als met jouw huis: jij vraagt 2 ton en iemand bied 3 ton. Welke prijs komt er dan uiteindelijk op het koopcontract te staan?
Wel, er is wel iets over te zeggen. Er is bij veruit alle producten in het Westen iemand die keuze heeft. Zo kan een koper van citroenen kiezen tussen verschillende verkopers, maar kan een verkoper van citroenen zijn klanten niet kiezen. De klant kiest en dus is de prijs zo laag mogelijk. Dit is over het algemeen zo bij goederen die bestaan uit veel identieke producten. Over het algemeen vallen kleine huizen in deze categorie, of nieuwbouw huizen in wijken. Ook aandelen vallen hieronder.
Soms is het ook omgekeerd en kan een verkoper van een schilderij bijvoorbeeld een veiling organiseren. De verkoper kiest dan zijn klant en de prijs is zo hoog mogelijk. Dit is over het algemeen zo bij goederen die bestaan uit unieke producten. Over het algemeen vallen grote huizen in deze categorie.
Er zijn ook tussenvormen, zoals bijvoorbeeld afdingen/afpingelen. Hier geeft de verkoper niet meteen zijn prijs weg (wat eigenlijk de precieze oorzaak is voor de voor hem zo nadelige prijs) en dus wordt een prijs overeengekomen tussen beide in. Over het algemeen vallen middelgrote huizen in deze categorie.
De methode bepaalt de prijs, maar de methode hangt ook sterk samen met de aard van het goed.
Dat kun je ook doortrekken naar andere dingen, zoals bijvoorbeeld onderhandelingen. Bij de regeringsonderhandelingen in België bijvoorbeeld hebben er nog maar zo weinig mensen hun eisen op papier gezet, precies omdat je dan een groot voordeel uit handen geeft. Het is degene die weggeeft hoe ver hij wil gaan, die het nadeel ondervindt. Zo is het echter ook erg moeilijk onderhandelen.
In je hypothetische situatie van 1 koper en 1 verkoper hangt alles af van hoeveel verkopers ieder denkt dat er zijn, en hoeveel kopers ieder denkt dat er zijn. Hoeveel er effectief zijn maakt niet veel uit.