datadutch schreef:wanneer je zegt "73550 J/s" dan zeg je dus: iedere seconde kun je 73.550 Joule energie overbrengen. Ga ik er even van uit dat er geen energie verloren gaat (Warmte van de motor, versnellingsbak, assen, banden) komen dus die 73.550 Joule ten gunste van de snelheid van je auto.
De energie die je in de snelheid van je auto stopt is 0,5 * M * V ^ 2 .
Neem ik aan dat je auto 1.000 kg weegt, vul ik 73.550 Joule in, komt er uit: V = 12 [m/s]
Als je dat iedere seconde doet is dus je versnelling 12 m/s/s = 12 m/s²
Je stuwkracht is dan (omdat het nog steeds over 1.000 kg gaat) F=M*A = 12.000 Newton
Hier komt voor ieder gewicht een andere stuwkracht uit. Wiskundig gezien komt dat door het kwadraatje in de eerste formule, dat niet voorkomt in de tweede. Hoe ik me dit in de werkelijkheid moet voorstellen snap ik nog niet. Iemand anders?
Het klopt ook inderdaad niet, de eerste formule. Als je het gewicht verdubbelt zou simpelweg de acceleratie (/ snelheid na de eerste seconde) simpelweg gehalveerd moeten zijn, en dat is hier niet het geval. De formule F =M *A is in deze context wél correct alleen zitten hier 2 onbekenden bij.
Verder, @Neutra;
Die formules ken ik, maar daar kan ik alsnog niets mee.
In de eerste formule; Arbeid = kracht x verplaatsing -> Ik weet de kracht niet, evenmin als de verplaatsing (die niet echt van toepassing is, gezien ik de versnelling / voortstuwingskracht wil weten)
In de tweede formule; Vermogen = kracht x snelheid -> Ik weet wederom de kracht niet, evenmin als de snelheid.
Ik snap er nog steeds niks van. Waar ik naar zoek is een exacte formule in de zin van a = ....., of nog beter, direct een formule in de zin van F = ..... Als ik die heb kan ik vervolgens wel deduceren hoe de formule tot stand is gekomen.
Ik hoop dat iemand opheldering kan geven.