Het water loopt door de 110mm bodemdrain het filter in.
Zonder pomp, dus gravity gevoed.
Betekent dat dat de airliftbuis (terug naar de vijver) ook 110 mm is? Staat de filter en airliftbuis in feite buiten de vijver en dus niet zoals je tekening suggereert? Bedenk ook dat als het diepste deel van je vijver 150 cm is, je met een filter en airlift op 90 cm nooit een goede doorstroming van alle vijverwater in 2 uur zult bereiken. Het vijverdeel lager dan die 90 cm zal zo erg langzaam verversen lijkt mij (maar ik ben geen koi-specialist) of heb je op dat diepste punt luchtstenen voor beluchting?.
6000 liter/uur water = 100 liter/minuut = 26 GPM
Stel dat je filter plus buizen een drukval van 20 cm waterkolom hebben en de luchtinjectie 90 cm beneden het wateroppervlak gebeurt dan geldt: "submergence ratio" = 90 / (90 + 20) = 0,82 oftewel 82 %.
Als ik even vlug (zonder berekeningen te doen) naar de grafiek onderaan
http://www.airliftpump.com/airliftpump.htm kijk dan heb je voor die 26 GPM een airflow rate van ongeveer 5 CFM = 140 liter/minuut lucht nodig bij een submergence ratio van 82%. En die lucht moet een druk hebben van ongeveer 100 cm waterkolom (wk) om de drukval van luchtsteen (zeg 10 cm wk) en de statische hoogte van die 90 cm wk te overbruggen.
Ik schat even vlug dat een luchtpomp van 140 liter/minuut en een opvoerhoogte van 100 cm wk heeft een vermogen nodig heeft wat een factor 7 hoger is dan als je een waterpomp zou gebruiken van 100 liter/minuut met een opvoerhoogte van 20 cm wk. Je bespaart beslist geen energie met een airlift, integendeel. Vraag is overigens wel of je een waterpomp met een opvoerhoogte van slechts 20 cm wk (bij 100 liter/minuut) zou kunnen vinden.
In de praktijk wordt een gaslift-systeem dan ook alleen in die situaties gebruikt waar een pomp onpraktisch is: diep onder de grond bij een oliebron, in vervuilde systemen waar vaste deeltjes de pomp snel zouden eroderen, .....
Hydrogen economy is a Hype.