Rien_nl
Artikelen: 0
Berichten: 34
Lid geworden op: wo 14 apr 2004, 15:21

Na (bi) carbonaat

Waarom wordt tegen maagzuur Na bi carbonaat gebruikt en geen Na carbonaat

Als ik de reactievergelijkingen zie is Na Carbonaat veel effectiever

Na H CO3 + H Cl = NaCl + H2O + CO2

Na2 CO3 + 2 HCL = 2 NACL + H20 + CO2

mvg

Marinus
Gebruikersavatar
Mrtn
Artikelen: 0
Berichten: 4.220
Lid geworden op: wo 31 mar 2004, 21:46

Re: Na (bi) carbonaat

Eh, waar heb je dat vandaan? In bijvoorbeeld een 'Rennie' zit calciumcarbonaat en magnesiumcarbonaat.

Of doel je op ouderwets zuiveringszout? Dat is inderdaad wel natriumbicarbonaat..
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.

-Calvin-
Rien_nl
Artikelen: 0
Berichten: 34
Lid geworden op: wo 14 apr 2004, 15:21

Re: Na (bi) carbonaat

Ik bedoel inderdaad het ouderwetse zuiveringszout Na bi Carbonaat
Gebruikersavatar
Marko
Artikelen: 0
Berichten: 10.612
Lid geworden op: vr 03 nov 2006, 23:08

Re: Na (bi) carbonaat

Natriumcarbonaat is behoorlijk basisch, en lost goed op in water. Dat betekent dat het spul al zal werken vóór het in de maag is, en dat is niet goed. Vanwege het basische karakter kan het de mondholte en slokdarm aantasten. Natriumbicarbonaat lost ook goed op maar is minder basisch.

Magnesiumcarbonaat en calciumcarbonaat lossen slecht op in water, en verdienen dus de voorkeur. Ze reageren pas in de maag en doen dat inderdaad effectiever dan natriumarbonaat.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Terug naar “Anorganische chemie en elektrochemie”