enige wat ik tot nu toe van begrijp het is dat een soort tegenkracht op een verandering in snelheid
Eigenlijk zit je hiermee bijna in de roos.
"traagheid" is een van die slechtstgekozen woorden in de vakterminologie van de natuurkunde, omdat traagheid in de dagdagelijkse wereld meestal van iets vertelt dat het van zichzelf maar langzaam is, sloom.
Wat we bedoelen ermee aan te geven is de hoeveelheid "moeite" die het kost om iets van snelheid te laten veranderen, of het nu gaat om een vermeerdering of vermindering van die snelheid, of een verandering van richting van die snelheid.
Jij kunt met een bepaalde kracht duwen. Laat die kracht los op een Fiat 500, of op een TGV
- tgv 6570 keer bekeken
Dat Fiatje krijg je makkelijker van snelheid veranderd dan die TGV. Dus, in natuurkundige zin, heeft de TGV een héél veel grotere traagheid dan het Fiatje.
Met evenveel gemak praat je ipv over traagheid over massa. Want als de massa 2 x zo groot wordt is er ook een 2 x zo grote kracht nodig voor een gelijke verandering in snelheid (F=m·a)
Echter, om massa daarom een "tegenkracht" te noemen wordt heel filosofisch. Massa heeft wél ook de betekenis van "hoeveelheid materie". We zijn er overigens bij mijn weten nog steeds niet 100% zeker van dat die beide
-"zware" massa als hoeveelheid materie en " trage"massa als aanduiding van verzet tegen versnelling- (altijd) gelijk zijn.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Massa_(natuur...oorten_massa.3F
"Moment" is een van die andere miskeuzes. Nu hebben we het over het "draaieffect" van een kracht uitgeoefend rond een vast draaipunt. Traagheidsmoment is dan weer een uitdrukking voor de mate waarin een voorwerp (wrijving verwaarloosd) zich tegen een verandering in draaisnelheid (hoeksnelheid) verzet.
We kennen dus de rechtlijnige beweging, en kennen daarvoor het verband F=m·a,
en we kennen de rotatie, met het broertje van het vorige verband, M=I·α (moment - traagheidsmoment x hoekversnelling)
- moment als draaibroertje van kracht
- traagheidsmoment als draaibroertje van (trage) massa
- en hoekversnelling als draaibroertje van (lineaire) versnelling