Ah, bedankt, goede tip!RTLZ komt soms met interessante en leerzame discussies en uitleg
Moderator: Rhiannon
Ah, bedankt, goede tip!RTLZ komt soms met interessante en leerzame discussies en uitleg
Helaas, het meeste geld dat wordt gecreëerd gebeurt door banken in de vorm van schulden / leningen. En als je 100 euro op een bankrekening zet, geeft c.q. leent die bank niet 90 euro uit, maar eerder 1000. Zwarte magie? where does money come fromPeterPan schreef:Nu heb je 100 Euro extra op je rekening staan, en de bank heeft een biljet van 100 Euro.
Het zou zonde zijn als die bank niets met dat biljet zou doen.
Voor de economie is het beter dat de bank die 100 Euro in het economische verkeer brengt.
Daarentegen moet de bank erop beducht zijn dat je je 100 Euro wil opnemen, dus houdt de bank voor de zekerheid 10 Euro in kas.
De overige 90 Euro wordt uitgegeven aan b.v. lonen. En die lonen vormen het werkelijke creëren van geld. Lonen zijn het resultaat van arbeid, en tegenover arbeid staat een vergoeding in de vorm van geld. Dit is een logische vorm van geldcreatie.
Het percentage dat de bank in bewaring houdt is 1 of 2 jaar geleden wettelijk verhoogd naar 10%.En als je 100 euro op een bankrekening zet, geeft c.q. leent die bank niet 90 euro uit, maar eerder 1000. Zwarte magie?
100 Euro zou maximaal kunnen leiden tot 1000 Euro gecreëerd geld. In de praktijk wordt het verviervoudigd.En als je 100 euro op een bankrekening zet, geeft c.q. leent die bank niet 90 euro uit, maar eerder 1000.
1. Wordt het creëren van extra geld niet teniet gedaan door de resulterende geldontwaarding, zodat je er niets mee opschiet?
Het geld wordt gewoon herverdeeld. In feite kan de ECB 1000 bijdrukken, maar op dat moment verliest iedereen anders 1000.
Dat klopt. De ECB zal niet zo maar blind geld bijdrukken. Met dat gecreëerde geld moet geld verdiend worden, door het uit te lenen. De lener zal dat geld inzetten voor productie en na de leentermijn het geld teruggeven met interest.Als de ECB 1.000 EUR bijdrukt zonder dat er productie tegenover staat, dan ontstaat er toch degelijk wel een geldontwaarding?
Dat klopt. De ECB zal niet zo maar blind geld bijdrukken. Met dat gecreëerde geld moet geld verdiend worden, door het uit te lenen. De lener zal dat geld inzetten voor productie en na de leentermijn het geld teruggeven met interest.
De schuldencrisis is een schakel in een reeks van oorzaken en gevolgen.Beetje off-topic, maar begrijp ik het goed dat het probleem van landen zoals Griekenland is ontstaan doordat zij meer geld hebben geleend dan dat zij ermee hebben verdiend? Waardoor ze hogere schulden hebben dan hun bezittingen? Of speelt dit weinig rol in de schuldencrisis waarmee ze nu zitten?
Nu zijn de Amerikanen bezig lange termijn obligaties te kopen en daarvoor korte termijn obligaties te verkopen. Dat is niet inflatoir maar kan maar van korte duur zijn. Wat zullen ze daarna weer gaan verzinnen?
Zichzelf failliet verklaren, zorgen dat de schulden kwijtgescholden worden of de schulden afbetalen. Dat zijn de enige 3 manieren om van schulden af te komen.Weer geld gaan bijdrukken? Hierdoor stellen ze hun schulden alleen maar uit, echter wat is de oplossing om uit deze vicieuze cirkel weg te komen?
Zichzelf failliet verklaren of de schulden afbetalen. Dat zijn de enige 2 manieren om van schulden af te komen.
Zoek maar eens met Google op de woorden failliet en Argentinië.Wat zijn de gevolgen voor een land bijv. Griekenland wanneer het zichzelf failliet verklaart?
Banken creëren geld dóór het uitlenen. Dat recht hebben ze van de politiek gekregen, volgens mij al in 1814 bij de creatie van De Nederlandsche Bank. Oh wacht, in dat geval zal het Koning Willem I zijn geweest die dat gedaan heeft.PeterPan schreef:De creatie van geld door banken is niet het probleem. Er wordt ook niet meer geld in omloop gebracht. Er is wel veel geld geleend, en dat is het grote probleem.
Als de staatsschuld niet zo hoog is, is geld lenen een vorm van 'geld' creëren. Je hebt dan als overheid extra 'geld' te besteden. Problemen ontstaan dan pas als de rentes van die leningen niet meer kunnen of dreigen te kunnen worden opgebracht door de belastingbetaler.
Met extra geld kan de overheid banen creëren (b.v. wegenaanleg, overheidsbanen enz.) en minder belasting heffen dat weer goed is voor het aantrekken van de consumentenbestedingen.