Maar is dit experiment uitvoerbaar en is het ooit uitgevoerd? (en is dit gepubliceerd zoja waar?)
Het is al erg vaak uitgevoerd. Google op "single electron double slit".
Celtic schreef:(ofwel zich ervan bewust wordt want de waarnemer
'veroorzaakt' het ineenstorten van de golffunctie door zijn bewustzijn en kennis van het principe, een waarnemer zonder enige kennis van de theorie van het experiment is niet van invloed)
Euhm, dit heeft NIETS met bewustzijn ofzo te maken. Gelijk welke waarnemer veroorzaakt het instorten van de golffunctie. Zelfs de mogelijkheid creëren dat er ooit een waarnemer het zou kunnen achterhalen, veroorzaakt instorten.
Is het zo eenvoudig? Dan zou er toch geen filosofisch interpretatieprobleem meer zijn? Dat iets in de zelfde zin niet tegelijk wel en niet het geval kan zijn, is immers een grondbeginsel van de klassieke logica en van de gebruikelijke wetenschappelijk theoriebouw.
Het ding is een golfdeeltje. Ik denk niet dat de wetenschapsfilosofie daarmee veel problemen heeft, hoor. De hamvraag blijft wat er precies tussen de metingen in gebeurt dat een dergelijk gedrag op een eenvoudigere manier kan verklaren dan "shut up and calculate".
Vraag: Wat gebeurt er wanneer je een aantal experimenten tegelijk uitvoert en het (kwantummechanische) toeval laat bepalen van welk experiment de doorgang van de deeltjes door de spleten wordt gemeten maar dat je deze informatie over welke spleten precies bekeken worden niet opslaat? Is dat al geprobeerd?
Als je de informatie niet opslaat is het hetzelfde als dat de meting nooit is gebeurd. Overigens is het bijzonder moeilijk om een meting uit te voeren en vervolgens het resultaat niet op te slaan. Je zou pakweg de temperatuurverandering in de elektronica van de detector achteraf nog kunnen uitmeten, bijvoorbeeld.
Overigens zijn er ook
tussenwegen, je kunt gedeeltelijk informatie winnen over welk pad het elektron neemt, en de interferentie gaat dan ook gedeeltelijk afnemen. Die dingen werken ongeveer op de manier die je beschrijft, van een toevalsexperiment laten afhangen of je de meting doet of niet. Dat is dan meteen ook een antwoord op de vraag wat er gebeurt als je de meting wel opslaat, denk ik.