Als de Grieken de drachme weer invoeren, zal dit dan geen kettingreactie tot gevolg hebben. Dat ook spanje, portugal, ierland en italie eventueel uit de euro moeten stappen. Dat ondermijnt dan toch de basis van de europese unie.
Je zag vandaag dat door de problemen met Griekenland ook de rentes op staatsleningen in Spanje en Italië opliepen.
Om afglijden van deze landen te voorkomen zal bij een failliet (laten) gaan van Griekenland de ECB zoveel leningen van deze landen moeten opkopen dat de rente laag blijft. Dat gaat ons, maar vooral Duitsland veel geld kosten, maar een alternatief is er niet. Verder moeten er strenge regels aan die landen opgelegd worden, zodat zij niet in de verleiding komen om maar weinig te bezuinigen, onder het mom, dan schieten de Noord Europese landen wel bij. Controle op naleving is essentieel om
moral hazard gedrag te voorkomen. Het IMF is eigenlijk de enige instantie die dat kan, want voor de lidstaten geldt te veel het eigen belang.
Andere landen zullen dit misschien aangrijpen om ook op een faillissement aan te sturen. Of is dat erg kort door de bocht?
Een faillisement is geen lolletje. De spaargelden worden veel minder waard. De banken gaan over de kop. Hoge werkeloosheid enz. Zie maar eens wat het faillisement van Argentinië voor gevolgen had.
Hoe werken die instanties eigenlijk die landen en banken waarderen (S&P en loyds volgens mij) Ik heb begrepen dat dit bedrijven zijn met een winstoogmerk en dat ze niet onafhankelijk in de markt staan. Toch hebben deze bedrijven veel invloed, maar dat is dan puur eigenbelang. Hoeveel waarde wordt er aan hun waardering gehecht?
Krediet rating bureau's zoals Moody's en Standard and Poor's zijn inderdaad commerciële bedrijven. Ze vormen de enige westerse bureau's die de kennis in huis hebben om bedrijven en landen naar waarde te kunnen inschatten. Er wordt zeer veel waarde aan ze gehecht. Als ze b.v. de rating van de ING bank verlagen, zie je dat onmiddellijk terug in een flinke daling van het aandeel. Als de rating van een land of een bedrijf wordt verlaagd, dan betekent dat dat de kans dat dat land of bedrijf een lening zal kunnen terugbetalen afneemt, hetgeen op zijn beurt weer betekent dat de rente voor het lenen van geld aan dat land of bedrijf zal stijgen.
Die bureau's zijn niet onafhankelijk. Het zijn Amerikaanse bedrijven. Ze hebben lang de USA de hoogste rating gegeven, de AAA status. Daardoor kon de USA goedkoop geld lenen. De Chinesen zagen dat de USA die status al lang niet meer verdienen en hebben daarom een eigen kredietbeoordelaar gecreëerd.